Toerclub Stompwijk

De kop is eraf!

Na een extra lange winterstop was het afgelopen zondag eindelijk zover. Sinds kort zijn de landelijke coronamaatregelen zodanig versoepeld dat het ook weer is toegestaan om met groepen te gaan fietsen. We kunnen dus weer met de gehele Toerclub verzamelen bij de sporthal voor een clubrit. Eigenlijk kon dat vorige week al, maar op de regenachtige 2e Pinksterdag was er toch weinig animo. Uiteraard houden we nog wel rekening met de algemene adviezen en zijn we nog wat beperkt in de mogelijkheden bij de horeca. Toch is het vooral weer fijn om met je eigen groep op pad te kunnen. Voorzitter Hans opende het seizoen met enkele wijze woorden over plezier en veiligheid tijdens het fietsen en even na half 9 was het zover dat de A1 als eerste vertrok. Wij reden met 13 man een mooie route naar Snelrewaard waar we een plek in de Theetuin de Kwakel vonden voor de koffiestop. Velen hadden elkaar sinds oktober niet meer gezien of gesproken, dus zowel onderweg als op het terras werd volop bijgepraat. Ondertussen genoten we van de rust en de koffie met gebak, zodat we uitgerust aan de terugweg begonnen. Voor een zondag met zulk mooi weer vond ik het nog meevallen met de drukte onderweg en dat was prettig fietsen. Na ruim 100km waren we weer terug.

Arno van Rijn

Verslag A2 d.d. 30-05

Kent u die uitdrukking …“De koeien gaan van stal”? Stompwijk is van oudsher een agrarisch dorp, helaas zijn er niet veel echte actieve boerderijen meer in de omgeving maar hoe anders was dat vroeger. Tientallen boerenbedrijven gaven vele boerengezinnen een goede boterham en een mooi buitenleven. Eén van de bijzondere momenten in het jaar was altijd wanneer, na een lange winter, de koeien in het voorjaar weer naar buiten mochten. De weilanden met het sappige gras lonkten en als de staldeuren zich openden renden, sprongen en dansten de koeien dolblij van vreugde de weide in. Om wielrenners nu met koeien te gaan vergelijken gaat wat ver maar afgelopen zondag leek het er wel een kleine beetje op. Onze opperboer Mark Rutte had besloten om de Coronadeuren van zijn stal Nederland te openen en dat liet elke wielrenner van de TC Stompwijk zich geen 2 keer vertellen. Als zijnde roodbonte ongeduldige koeien hadden zij zich verzameld bij de sporthal, allemaal wachtend totdat boerenknecht Hans daadwerkelijk de “staldeur” zou gaan openen.

En toen was het zover, Hans sprak ons nog even inspirerend toe, daarna mochten we na een lange tijd weer ‘en groupe’ los!

De A2 had zich gemeld met 10 renners waaronder gastrijder Youp uit Zoetermeer (maar daarover later meer). Het was werkelijk prachtig fietsweer dus om na lange tijd weer met de A2-groep op pad te gaan was echt geweldig. TC (Stompwijk) staat niet voor niets voor Toer Club, dat is de essentie, samen op pad gaan waarbij het sportieve element en de gezelligheid samengaan! Wat hebben we het gemist! De enthousiaste captains Frans en Ari hadden een mooie route bedacht. Stompwijk, Gelderswoude, Koudekerk, Woubrugge, Nieuwveen, de Hoef tot aan de koffiestop in paviljoen ‘de Klinker’ in Noorden. Vooral het lange fietspadgedeelte langs het Amstel-Drechtkanaal en de Kromme Mijdrecht is en blijft fantastisch. Wat ook opviel was dat het bijzonder groen is buiten. De vele regen van de afgelopen tijd heeft  gezorgd voor prachtige natuur. Toch weer even wennen om te rijden in een grote groep. Het was dus extra opletten maar het verliep prima. Onze gastrijder Youp nam al snel resoluut de kop en hield de groep mooi uit de wind. Youp is de jonge neef van Gijs uit de A1, we weten dat Gijs ‘aardig’ kan fietsen en Youp’s vader kon dat vroeger ook. Youp wil eerst wat ervaring opdoen bij de A2 maar ik voorspel dat Youp binnen korte tijd de A1 zal gaan versterken, jullie zijn gewaarschuwd! Het was gezelligheid troef op het terras van ‘de Klinker’. Ondanks dat de appelpunt waarschijnlijk niet in de appelpuntentoptien zou zijn terechtgekomen was het onder het genot van een bakkie koffie of thee weer ouderwets genieten. De meesten van de groep had ik al maanden (vanaf oktober 2020) niet meer gezien dus er moest ruim worden bijgepraat. De terugtocht verliep via Zevenhoven, Ter Aar, Alphen a/d Rijn, Boskoop om uiteindelijk om half één te arriveren in Stompwijk met 102 km op de teller. 

Kortom, bijzonder fijn om weer  in groepsverband te mogen fietsen  en hopelijk krijgen we een prachtige fietszomer. Mannen van de A2, bedankt voor de gezelligheid!

Loek van Santen

We mochten weer…..jippie….1e clubrit 30 mei 2021……C1

In plaats van 28 maart konden we nu pas de fietsen uit het vet halen en dat deden we massaal, want er stonden zo´n 70 leden bij de sporthal te trappelen van ongeduld. Dus toen de voorzitter iedereen welkom geheten had en wat instructies meegegeven waren, konden de groepen één voor één vertrekken, iedereen naar zijn of haar koffietent. Die van ons stond in Katwijk en met ons clubje van 12 reden we op gepaste afstand zodat de groep niet te groot werd op naar de Horsten, Landgoederenroute en Wassenaarseweg. Het was nog best fris, maar 11°. Daar hadden we eigenlijk niet zo op gerekend, maar het kwam later helemaal goed. Bij Katwijk aangekomen over het nieuwe fietspad (rijwielpad Vlaggeduin, vernoemd naar het hoogste punt +37m NAP) wat langs de Zuidduinen loopt en bijna tot aan de boulevard komt. Bij de koffietent konden we aan 2 tafels op het terras terecht en werd wel gevraagd of we de anderhalve meter aan wilde houden.

Bij deze strandtent krijgen we altijd een likeurtje met slagroom bij de koffie en daar genoten we zichtbaar van. Voor de terugweg namen we de route via Oegstgeest, Rijnsburg en langs de Korte Vliet naar het Cronesteinpark. Onderweg genietend van het weelderige groen, kleurige bloemen en pijpkruid.

Soms was er een weg afgesloten of reden we een extra rondje, komen we hier en daar wat hekjes tegen, maar uiteindelijk zijn we het er over eens dat we heerlijk gefietst hebben, veel bij gekletst en de zon er uiteindelijk overvloedig bij aanwezig was. Om 12 uur kwamen we thuis met 50 km.

Annie van Rijn