Komende 3 jaar 100 tot 200 nieuwe laadpalen voor elektrische auto’s

Bezitters van elektrische auto’s in Leidschendam-Voorburg zijn straks gegarandeerd van een oplaadplek op maximaal 200 meter van hun woning. Deze laadpunten worden door ENGIE gerealiseerd. De gemeente verwacht dat er in de komende drie jaar tussen de 100 en 200 openbare laadpalen bij komen, bovenop de huidige 120 laadpalen. Wethouder Verkeer en Vervoer Astrid van Eekelen “Ik ben blij dat we het lage tarief van 31 cent per kWh hebben weten te behouden. En dat we tegelijk voor meer openbare laadpalen in onze gemeente zorgen. We willen het zo aantrekkelijk mogelijk maken voor inwoners om elektrisch te rijden. Dit is schoner en zuiniger en draagt daarmee bij aan onze doelstelling om een groene en duurzame woongemeente te zijn.”


Lage prijs

Naast de beschikbaarheid van laadpalen was een lage prijs een belangrijk uitgangspunt in de aanbesteding. De laadpalen leveren 100 procent Nederlandse groene stroom, die voor een groot deel is opgewekt door lokale windmolens en zonnepanelen. Nieuwe laadpalen zullen worden voorzien van slimme laadtechnieken, waardoor ze pieken en dalen in het stroomnet op kunnen vangen. Elektrische auto’s kunnen op die manier bij gaan dragen aan het stabiel maken van het energienet. Zo kan er op termijn ook tijdelijk energie worden uitgewisseld vanuit de auto naar het netwerk op momenten waarop er een energietekort dreigt.

Aanbesteding
De aanbesteding is samen met totaal 30 Zuid-Hollandse gemeenten gedaan (*zie einde persbericht voor namen deelnemende gemeenten).  Hierdoor is het de grootste aanbesteding voor openbare oplaadpunten in Nederland. De aanvraag van een openbare laadpaal gaat in alle deelnemende gemeenten via de website www.laadpaalnodig.nl. Gebruikers van de laadpalen kunnen de laadsessies zowel starten, stoppen en betalen via een speciale laadpas als via de app. In alle 30 gemeenten samen worden er de komende drie jaar naar verwachting totaal 4000 nieuwe laadpunten geplaatst.

Engie
De aanbesteding is gewonnen door services- en energiebedrijf ENGIE, vanwege zijn aandacht voor duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid, datagestuurde groeianalyses, innovaties en efficiëntie. Met het plaatsen van laadpalen draagt ENGIE in Leidschendam-Voorburg en de 29 andere gemeenten bij aan de ambitie dat elektrische rijders straks altijd overal, makkelijk en slim kunnen laden.

*Deelnemende gemeenten: Albrandswaard, Barendrecht, Bodegraven-Reeuwijk, Brielle, Capelle aan den IJssel, Delft, Gouda, Hellevoetsluis, Hoeksche Waard, Kaag en Braassem, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Maassluis, Midden-Delfland, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp, Ridderkerk, Rotterdam, Rijswijk, Schiedam, Vlaardingen, Voorschoten, Waddinxveen, Wassenaar, Westland, Westvoorne, Zoetermeer, Zuidplas.