Praktisch Verkeersexamen voor 578 leerlingen uit Leidschendam en Voorburg

Leerlingen uit groep 7 van 18 verschillende basisscholen uit Leidschendam-Voorburg doen op 12,13 en 14 april mee aan het Praktisch Verkeersexamen, voor de derde keer op een rij georganiseerd door Fietsexamen Nederland. Hierbij wordt getoetst of de leerlingen de verkeerskennis, die zij tijdens lessen op school hebben opgedaan, ook in de praktijk kunnen toepassen. Voordat de leerlingen het Praktisch Verkeersexamen mogen afleggen wordt eerst hun fiets gekeurd. Ook moeten zij tijdens een ‘beheersproef’ laten zien dat zij klaar zijn om het examen af te leggen.


Wethouder Astrid van Eekelen: “Volgend jaar gaan deze leerlingen waarschijnlijk allemaal zelfstandig op de fiets naar de middelbare school. Daarom vind ik het heel belangrijk dat op de basisscholen in onze gemeente zoveel aandacht aan verkeersveiligheid wordt besteed. Helaas gebeuren er jaarlijks nog te veel ongevallen waarbij fietsende kinderen zijn betrokken. Verkeerskennis is de basis, maar leerlingen moeten deze natuurlijk ook in de praktijk kunnen brengen. Ik wens alle leerlingen die meedoen heel veel succes!”

Fietsroutes examen

Er zijn twee routes uitgezet in de gemeente. Op maandag en woensdag start het verkeersexamen vanaf het schoolplein van basisschool De Lusthof in Voorburg. Op dinsdag starten de leerlingen vanaf het bordes van het Raadhuisplein in Leidschendam. De kinderen leggen per fiets een route af door de omgeving. Onderweg zijn er zes controleposten waar het verkeersgedrag van de kinderen bekeken wordt. Onderliggende vaardigheden zoals beheersing van de fiets (remmen, bochten nemen, etc.) en sociaal gedrag (helpen en hinderen) worden niet direct getoetst, maar zijn wel vereiste vaardigheden om het examen goed te kunnen afleggen. Binnen drie dagen na het afleggen van het examen krijgen de leerlingen de uitslag of ze geslaagd zijn of niet.