Wandelen houdt je hersenen gezond

Ik doe al enige tijd mee met het maken van een Ommetje. Een initiatief van Erik Scherder, wie kent hem niet. Het nodigt en daagt uit om lekker naar buiten te gaan, zeker nu de lente ontwaakt. Op mijn werk doen we nu met een aantal collega’s hier aan mee. Je kunt je eigen groep maken en die heb ik nu gemaakt onder de naam Stompwijk loopt. Ik vind de Stompwijkse wandelgangen mooier, maar die naam is te lang voor het systeem. Met de aanleg van de nieuwe wegen is er veel te ontdekken in 20 minuten..

Want zegt Erik:

Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Ideaal dus als je aan het vechten bent tegen de middagdip.


Volgens hersenonderzoeker Erik Scherder zorgt bewegen voor een betere doorbloeding, waardoor ook je hersenen beter gaan werken. Een ommetje of lange wandelingen maken past daar helemaal in. “Je krijgt betere motivatie, je gaat meer initiatief nemen, je hebt betere controle over impulsen, dat zijn dagelijks heel belangrijke functies”, zegt Scherder. “Als je de hele dag op de bank hangt, merk je vanzelf dat je nergens meer zin in hebt.”


Scherder heeft nog meer goed nieuws. Of je nu drie keer per week heel intensief beweegt of dat je elke dag een halfuurtje pakt, maakt volgens hem weinig uit. Sterker nog: té intensief bewegen is zelfs schadelijk voor je immuunsysteem. “Het allerbeste is om een activiteit te vinden die je leuk vindt en die je eenvoudig in je huidige dagbesteding kunt inbouwen. Zo voelt het niet als ‘extra’ of ‘ik moet’ en kun je het gemakkelijk volhouden”, voegt Scherder nog toe.


Ommetje-app zorgt voor motivatie

Alleen maar voordelen dus! Daarom heeft Hersenonderzoeker Erik Scherder in samenwerking met de Hersenstichting een app ontwikkeld genaamd Ommetje. Zo wordt een stukje wandelen een stuk leuker. Wanneer je een wandeling maakt met de Ommetje-app verdien je punten en maak je kans op medailles. Hoe vaker je loopt, hoe meer punten je krijgt. Je wilt niet helemaal onderaan staan, dus het zorgt ook nog eens voor wat extra motivatie.


Aan het einde van je wandeling deelt Scherder een hersenfeitje met je in de app. Niet alleen leuk, het is nog leerzaam ook.


Dit gaat via een app op je telefoon, de inlogcode voor het team Stompwijk loopt is 3BEBP en dan gaan met die banaan.

Petra