B&W willen Stompwijk niet kwijt

Stompwijk is een onlosmakelijk onderdeel van de gemeente. B&W zijn dus geen voorstander van afscheiding van Stompwijk richting Zoeterwoude. Dat heeft burgemeester Klaas Tigelaar laten weten in antwoorden op vragen van GBLV-gemeenteraadslid Marien van Wijk. Recent is in Stompwijk een debat ontstaan over de zogenoemde ‘Stexit’. B&W willen wel in gesprek met de inwoners om het te hebben over de gevoelens die in Stompwijk leven.

‘Stompwijk ligt samen met Veur aan de basis voor het ontstaan van Leidschendam en daarmee de huidige gemeente. Met haar ligging in het buitengebied van de gemeente vormt Stompwijk de natuurlijke overgang van het stedelijke gebied richting Den Haag naar het Groene Hart. Het is juist die combinatie van stedelijkheid en groen buitengebied wat Leidschendam-Voorburg zo kenmerkend en aantrekkelijk maakt als woongemeente’, aldus Tigelaar.

‘Het gemeentebestuur zal blijven investeren in een vitaal, levendig en toekomstbestendig Stompwijk. Recente ontwikkelingen als het Dorpspunt, de Veenpoldersweg en de aanstaande herinrichting van de Dr. Van Noortstraat dragen hier in belangrijke mate aan bij. Belangrijke prioriteit blijft de woningbouw, zodat ook jonge gezinnen en senioren kunnen blijven wonen of zich vestigen in Stompwijk’.

Tigelaar meldt dat er op 5 maart gesproken is met de Adviesraad Stompwijk om daar meer inzicht in te krijgen in de Stompwijkse gevoelens. ‘In de komende weken wordt dat gesprek voortgezet’. De burgemeester wil verder niets loslaten over de wijze waarop B&W met de Stompwijkse gevoelens om willen gaan. ‘Het college van B&W loopt daar nu niet op vooruit’.

De burgemeester meldt wel dat de Adviesraad Stompwijk aandacht heeft gevraagd voor een openbaar vervoerverbinding. ‘Afgesproken is dat de mogelijkheden opnieuw worden onderzocht’.

Over ongewenste activiteiten met gronden in Stompwijk stelt de burgemeester: ‘Tot op heden zijn er geen vergunningen aangevraagd voor de percelen die ongewenst zijn uitgegeven of ongewenst opgesplitst. Tevens borgt het bestemmingsplan het huidige gebruik met de bestemming ‘agrarisch met landschappelijke waarden’ of ‘agrarisch met waarden landschapswaarden’ en zijn andere functies zoals woningbouw op dit moment niet toegestaan’.

Aangaande de kruising van N206 met Dr. van Noortstraat geeft de burgemeester aan dat de provincie Zuid-Holland in het verleden al meerdere aanpassingen aan de aansluiting heeft gedaan om de situatie te verbeteren. ‘Eventuele nieuwe maatregelen wil de provincie overwegen bij het volgende groot onderhoudsprogramma. De voorbereidingen daarvoor (tracéstudie), starten mogelijk al later dit jaar’.

‘Normaal gesproken doet de provincie geen afzonderlijke onderzoeken naar kruispunten, tenzij er acute problemen zijn. Omdat de gemeente heeft aangegeven dat door het openstellen van de Veenpoldersweg meer vrachtverkeer zal verschuiven naar bovengenoemd kruispunt, wil de provincie toch nu al in gesprek over de situatie’.

Aangaande woningbouw in Stompwijk laat Tigelaar weten dat er deze maand een brief naar de gemeenteraad gaat over dat onderwerp. ‘Deze brief gaat over ‘Voortgang Woningbouwlocaties Stompwijk’. In deze brief zal ook aandacht besteed worden aan de oorzaken van de vertraging die is opgetreden’