Stichting Oud Stompwijk ontvangt

De afgelopen weken heb ik een aantal berichtjes geplaatst van Stichting Oud Stompwijk. Dat dit niet voor niets is geweest bleek afgelopen week. Maar liefst tweemaal lag er bij thuiskomst iets door de brievenbus. De eerste keer op woensdagavond, een prachtig album met foto’s over de volgens mij koude winter van 1939-1940. Er staan foto’s in van de ijspret in Stompwijk, maar ook van Volendam en Duindigt. Helaas weet ik niet wie het door de bus gedaan heeft en dus ook niet aan wie ik het album terug moet geven. De foto’s zijn gescand en de foto’s betreffende Stompwijk gaan naar de beeldbank. Een van de foto’s plaats ik hierbij, misschien herkent iemand de personen die erop staan. Bedankt voor het delen in ieder geval, de foto’s zijn prachtig, zeker voor die tijd.

De andere donatie was het boek over de wonderdokter van Stompwijk,
geschreven door Gabriël Gorris.
Hier was een briefje bij met uitleg van de gever, dus bedankt Jos en schoonmoeder. Het  verhaal gaat over Jan Bosselaer, alias ‘de Puitaal” en hij zou beschikken over bijzondere genezende krachten. Het boek is uitgegeven in 1971, maar in welke tijd het zich precies afspeelt? Er staan veel bijnamen in en de wegen en de Stompwijkse Vaart staan ook beschreven. Er wordt paling uitgezet en verhandeld, maar er wordt ook gestroopt en er zijn nog aardig wat cafés. Toch maar een keer lezen dit verhaal! Stompwiic nummer 19 is naar de drukker en komt dus binnenkort uit. Er staan weer veel prachtige heel diverse verhalen in, wetenswaardigheden van vroeger die mij in ieder geval niet bekend waren. Misschien wel bij de lezers en donateurs die hun hele leven al in Stompwijk wonen, maar volgens mij komen zelfs zij weleens voor verrassingen te staan. Ben je nu ook benieuwd geworden, geef jezelf op als lid, voor slechts € 12,50 in- en € 17,50 buiten Stompwijk blijf je helemaal bij over de historie van ons mooie dorp.

Ria Luiten

P.S. Voor geïnteresseerden in het boek “De wonderdokter van Stompwijk”. In de bibliotheek in het Dorpspunt is een exemplaar aanwezig dat u kunt lenen.

Marianne Turk