Paard van de schillenboer

Elke zaterdagochtend, strijk en zet, gaan Martien en Piet Turkenburg met hun paard door het dorp en verzamelen zij groente- en fruitafval. Hun route voert over de Dr. van Noortstraat, Van Merodestraat, Van Santhorst- en Raephorststraat, Klaverblad, Waterviolier, Dotterbloem en tuinbouwgebied. Ze verzamelen het afval in jutezakken om deze te legen op hun wagen. Door weer, wind en zonneschijn, niets weerhoudt hen van hun wekelijkse route. Het is welkome afwisseling. Vaak zijn er kinderen op de bok te vinden, waar altijd wel een vrij plekje is.

Op deze manier dragen wij met elkaar bij aan een duurzame samenleving. Schillen, klokhuizen en oud brood worden niet verspild. Een mooi gebaar in deze weggooimaatschappij. Om half 12 check ik nog even de fruitschaal en het verkreukelde appeltje en de zachte peer gaan mee met de schillenboer. De restjes oud brood gaan mee en is een goed excuus om aan het verse te beginnen. Vorige week heb ik peertjes gekookt en deze snel nog om half 12 geschild zodat deze schillen nog net mee konden. 

Afgelopen week vroeg ik of ze nog reclame nodig hebben. En ja, dat hebben ze, alles is meegenomen. Zo houden we met elkaar dit prachtige straatbeeld in stand dat al 55 jaar bij Stompwijk hoort. Hun vader is daar ooit mee gestart en door beide broers overgenomen. In een interview van 25 jaar geleden las ik dat ze destijds wekelijks 800 kilo ophaalden! Dat is nogal wat.

Met liefde wordt alles verwerkt voor de koeien die heerlijke smooties krijgen en dus een samengesteld gevarieerde maaltijd, weer eens wat anders dan hooi, biks en gras.

Doe mee en zet je schillen duidelijk zichtbaar langs de weg of bij je voordeur. Is je aanbod eenmaal bekend, houden deze ‘goed- voor-de-cow-boys’ jullie aanbod in de gaten. Tot zaterdag!

Petra Oliehoek- van Es