Jelsie meervoudig Nederlands kampioen Junioren

Vrijdag begon Jelsie in Eindhoven haar NK korte bad (25 meter) met een estafette, 4x50m wisselslag estafette gemengd. Waarbij Jelsie de 50m vlinderslag voor haar rekening nam. Ze stonden als 4de geplaats maar door allemaal flink harder te zwemmen dan ze ooit hadden gedaan werd de bronzen medaille nipt binnen gehengeld. In de ochtend had Jelsie zich ook weten te plaatsen voor de finale voor de 100m rug en 200m wisselslag. Die middag werd Jelsie extra aangemoedigd door haar twee oma’s. Vanaf de start liet Jelsie haar concurrenten weten waar haar ambities lagen op de 100 meter rugslag. Na een mooie onderwaterfase lag ze al voor. Met een knappe voorsprong tikte ze als eerste aan: Goud!
Later die middag volgde de 200 meter wisselslag. Jelsie moest het opnemen tegen twee meiden die bekend staan om hun uithoudingsvermogen. Gedurende de race was duidelijk dat de conditie van Jelsie nog niet op peil is door haar trainingsachterstand en werd ze derde. Vanaf de tribune zagen we de nabespreking met haar coach. Haar gezicht stond op onweer, haar ambities reikten kennelijk verder dan een derde plek. Maar na een dikke knuffel van twee trotse oma’s zagen we weer een grote lach op het gezicht van Jelsie.
Zaterdag stonden twee sprintnummers op het programma: 50 meter rugslag en 50 meter vrije slag. Twee keer ging ze als een Dylan Groenewegen in badpak door het water. Hier was niemand tegen opgewassen. Dus zaterdagmiddag hingen er twee gouden medailles om Jelsie haar nek.
Zondag zou een zware dag worden met maar liefst 5 nummers waarvan ook de slopende 400 meter wisselslag. Vanaf de tribune was ik benieuwd welk strijdplan Jelsie en haar coach hadden gesmeed. Zou ze het op haar favoriete nummer rustig aan doen om krachten te sparen om daarna nog één keer toe te slaan op de 100 meter vrije slag? En daarnaast speelde ook nog de gedachte mee dat ze graag het Arena klassement zou willen winnen. Dat is het medaille klassement (goud =3pt, zilver=2pt en brons =1pt) per leeftijdscategorie. Met nog 1 dag te gaan stond Jelsie met 3 punten achterstand op een 3de plek. Maar op zondag waren er nog veel punten te verdelen
De eerste finale was wederom een sprintnummer: 50 meter vlinder slag. Samen met een meisje uit Vlaardingen had Jelsie een aardige voorsprong op de rest van het veld. Het digitale scorebord moest echter uitwijzen waar het goud naar toe ging, want dit was met het blote oog niet te zien. En even later verscheen de uitslag….met 0.07 sec verschil ging het goud naar Jelsie.
Daarna volgende de 200 meter rugslag. Een meisje uit Denekamp moest al eerder op de 50 en 100 meter rugslag in Jelsie haar meerdere erkennen. Maar op deze langere afstand waren de rollen omgedraaid. Met een verbetering van haar persoonlijk record was ze zeer tevreden met een mooie zilveren medaille.
Op de 400 meter wisselslag nam Jelsie wat gas terug en eindigde op een mooie 4e plaats. Ze was daarna volledig klaar op de 100 meter vrije slag. Ze liet haar concurrenten tijdens deze race geen moment in de waan dat de gouden medaille naar een andere plaats dan Stompwijk zou kunnen. Met ruime voorsprong pakte Jelsie hier het goud in een mooie tijd van 58.24sec.
Het was een bijzonder goed weekend voor Jelsie met 5 keer goud, 1 keer zilver, 2 keer brons en 7 keer haar persoonlijk record verbeterd. Dit werd nog eens benadrukt toen Jelsie de Arena prijs voor beste zwemmer in de categorie junioren 3 en 4 in ontvangst mocht nemen.
De prestaties waren ongekend, zeker omdat haar voorbereidingen niet optimaal waren. Het was echt genieten.

Ilona van Ruijven