Verslag adviesraad vergadering 11 sep 2018

Verslag openbare adviesraadvergadering

dinsdag 11 september 2018

Aanwezig: Patrick Luk, Peter Zandbergen, Michel Guijt, Leo Oliehoek, Nicole van de Bosch, Stef Verburg en ruim 40 toehoorders.

Patrick opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Excuus voor foutieve de dag aanduiding in de aankondiging. Het is de eerste vergadering na de zomervakantie. De vergadering bestond uit 2 gedeeltes: Toelichting op lopende zaken en na de pauze een interactief gedeelte om samen met de bewoners een werkplan voor de Adviesraad op te stellen.

De rondweg: Aanbesteding voorbelasten is gegund aan van der Krogt. Het aanrijden van het zand gaat via noodbrug – nabij de stal – die inmiddels is aangelegd.

De Ringvaart: In kader van het project N3MP (nieuwe driemanspolder), is een aanvang gemaakt met het verbreden van de ringvaart. 

Vraag: In hoeverre heeft het graven bij de Ringvaart effect op het waterniveau in de polder? Antwoord: Rijnland is erbij betrokken en houdt toezicht. Rijnland is te benaderen via een aanspreekpunt en er zijn ook informatiepunten.  

De Stompwijkse weg: Moet in het najaar weer afgesloten worden. Inmiddels is een aanvang van de werkzaamheden gemaakt. De kieren/losliggende stenen zijn door de klankbordgroep gemeld. Het kan te maken hebben met rechthoekige knikken aan de landkant en gebogen schoeiing aan de waterkant. De BAM heeft (nog) geen idee wat de oorzaak is. Mogelijk dat het aanhoudende warme/droge weer in combinatie met de risico’s van een veendijk daarbij een rol spelen. BAM met HABO, die de bestrating heeft aangebracht gaan dit onderzoeken. In de volgende bijeenkomst van de Klankbordgroep meer hierover.

De Dr. Van Noortstraat: Na de Stompwijkse weg, is de rondweg voorlopig prioriteit. De planning voor aanpak van de Dr. v. Noortstraat is nog niet bekend. Dit moet wel opgepakt gaan worden. De toestand verslechtert in hoog tempo, zodat “noodmaatregelen” wellicht nodig zijn tot de grote “renovatie”.

De adviesraad heeft een aantal meldingen gemaakt van slechte stukken Via het meldpunt. Hier is nog geen reactie van terugontvangen.

Vraag: Waarom niet met een afgevaardigde van de gemeente over de weg lopen en laten zien waar de weg verzakt i.p.v. alles los melden maar. Antwoord: De meldingen zijn gemaakt voor de onderbouwing van de problemen en de vervolgstappen zijn inderdaad om de gemeente direct te benaderen. Een klankbordgroep moet ook over de Dr.v. Noortstraat samengesteld worden. We willen juist de bewoners erbij betrekken en samen zoeken naar mogelijkheden en oplossingen.

Er blijven ook klachten over het sluipverkeer, als de A4 vast staat. Het gaat er af en toe erg onvriendelijk aan toe!

Het Kulturhus: Er moeten Veel details vastgelegd worden waaronder hekopeningen, indeling achterplein. T.a.v. Kiss en ride moeten er twee wegversmallingen op de Dr.v.Noorstraat blijven. Een was er al (die moet hersteld worden). De oplevering zal wellicht in 2 delen gaan. De School heeft voor de kerstvakantie een week extra vrij, waarin de overgang gepland is.

Adviesraad heeft ook een brief naar de wethouder gestuurd met de uitdrukkelijke wens, dat als de kleur er niet uitziet er in welke vorm dan ook iets aan gedaan wordt.

Vraag: Waarom komt de gemeente niet in actie tegen het kleurverschil van het Kulturhus? Antwoord: De gemeente is in kennis gesteld. De gemeente heeft de bouw wel door laten gaan. De Adviesraad heeft de melding gedaan en haar zorgen uitgesproken. Ook de klankbordgroep was net als de architect en gemeente onaangenaam verrast door de kleur. Ook is het gebouw volgens toehoorders niet brandveilig. Inmiddels is dit door de Gemeente bekeken, maar het gebruikte materiaal is absoluut brandveilig en volgens de normen.  

Avalex: De situatie rondom het inzamelen van afval in Stompwijk is erg onoverzichtelijk, omdat het vernieuwde inzamelen maar half is ingevoerd.

Vanwege de stopzetting door het nieuwe college, is er volgens Avalex ook geen direct zicht op verbetering. De nieuwe maatregel is: Heel Stompwijk zal als buitengebied behandeld worden en ieder inwoner van Stompwijk wordt voorzien van (maximaal) 4 containers voor inzamelen van de verschillende afvalstromen. Voor een aantal specifieke locaties zal nog uitgewerkt worden hoe dit moet worden uitgevoerd (in verband met hoogbouw).

Naar de mening van de adviesraad is dit voor Stompwijk voor dit moment de meest optimale oplossing. De Adviesraad is hierover in contact met Avalex.

Vragen: Klachten over chauffeurs en de snelheid waarmee ze rijden. Ook is het vervelend dat het milieustation aan de Havenstraat niet werkt. Is het niet mogelijk dat er 1x in de maand verfresten en ander klein chemisch afval ingeleverd kan worden. Antwoord: Alles is stilgelegd tot er een nieuw beleid komt. Klachten kunnen we meenemen naar Avalex, daar zijn we mee in gesprek.  

Woonlocaties: Op dit moment 2 reële opties, nl Wit gele Kruis gebouw en Dorpshuis. Deze locaties komen vrij. In een gesprek met Julliette Bouw, wethouder o.a. van Soc.woningbouw zaken is daar op 12 september aandacht voor geweest. Er gaat nu hard aan een plan en planning gewerkt worden.

Vraag: Alleenstaanden met 1 kind, vallen tussen wal en het schip. Kan daar ook eens naar gekeken worden. Antwoord: Voor deze gevallen wordt een gesprek gearrangeerd.

Rondvraag:

Vraag: Bij Het fietspad door de polder bij v. Santen zijn – na het maaien -twee hekken verdwenen. Er zijn al ongelukken gebeurd. Kan er naar gekeken worden? De fietsers steken over. De veiligheid is in het geding. Antwoord: Melden via meldpunt Leidschendam-Voorburg.

Vraag: Waarom niet op het fietspad naar Zoeterwoude een vangrail, nel als op de Middelweg. Antwoord: . Is volgens provincie te smal en dus onveilig.

Vraag: Vorig jaar is tijdens werkzaamheden niet op maar langs de N206 de weg afgezet. Volgens provincie ter beveiliging van de wegwerkers. Waarom dan ook niet de weg afgezet, voor misschien wel 1000 fietsers per dag die minstens zo dicht langs de weg rijden. De begroeiing aan de waterkant wordt ook niet onderhouden, zodat aan die kant het fietspad nog eens extra smaller wordt. Er zijn ook al ongelukken gebeurd waarbij een auto over het fietspad het water in is gereden. Antwoord:

Provincie is ervan in kennis gesteld. Het antwoord is van de provincie gekomen dat er geen aanpassingen komen. Vraag: Ondermeerweg, berm is verzakt en 15 centimeter lager. Fietsers kunnen hierdoor in gevaarlijke situaties komen. Antwoord: Meldingen meldpunt of via Buiten Beter app. Ook de adviesraad zal een melding maken.

 Na de pauze heeft de adviesraad haar ideeën gepresenteerd omtrent hun werkplan en hoe de communicatie en informatie van/naar de burgers zou moeten verlopen. In ieder geval wil de Adviesraad meer aan informatievoorziening gaan doen. Te denken valt aan info-uitwisseling 2 kanten op: Van de Adviesraad naar bevolking, maar vooral ook van de bevolking naar de adviesraad. Niet alleen 3 of 4 keer een openbare vergadering, maar ook meer via de media discussies op gang krijgen. Problemen ventileren via Facebook, Dorpsketting, www.stompwijk.nl en het Krantje. Gebruik maken van poll’s om de meningen te peilen. Inspreken op raadsvergaderingen. Op deze manier hopen we op een actievere bijdrage vanuit de bevolking, meer open discussies, meer ideeën en meer meningen. Ook moeten we werken aan ons imago! Aan de hand van een werkplan met vier speerpunten(de 4 W’s) is op deze vergadering al een begin gemaakt.

Dit zijn:  Wonen,  Wegen, Werken,  Welzijn

Op elk van deze speerpunten werd vervolgens gediscussieerd in kleine groepjes. Met deze gegevens gaat de adviesraad aan de gang. Binnenkort zullen we hier meer over presenteren. Kijk ook voor het verslag op www.stompwijk.nl onder het kopje Adviesraad. Hier kunt U ook reageren.

Link  naar presentatie Adviesraadvergadering op 2018-09-11

Secretaris adviesraad

Leo Oliehoek