Notulen openbare vergadering Adviesraad – Stompwijk 17 mei 2018

Aanwezig:

Patrick Luk (voorzitter), Leo Oliehoek (secretaris), Michel Guijt, Nicole vd Bosch- Muusers, Peter Zandbergen, Stef Verburg. Toehoorders: circa 35

Voorzitter Patrick Luk opent omstreeks 20:00 uur de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Patrick geeft een beknopte samenvatting van de agendapunten en dat er over de omgevingsvisie gesproken gaat worden.

Bereikbaar Stompwijk –Rondweg

De Stompwijkseweg moet nog open voor reparaties na de zomer.

Ten aanzien van de rondweg zal waar mogelijk de voorbelasting eveneens na de zomer gaan plaatsvinden. De grondverwerving is op dit moment nog steeds bezig. Op het eerste stuk bij “De voormalige Stal” komt een noodbrug. Het is niet wenselijk dat er grondvervoer over deze brug gaat plaatsvinden. De nieuwe brug over de Nieuwe Vaart wordt nog bekeken.

Er zijn vragen uit de zaal over het proces, de doorlooptijd van de aanleg van de rondweg en of het sluipverkeer ook punt van aandacht is/blijft. Dit is inderdaad het geval. Ideeën en opties zijn uiteraard van harte welkom.

Kulturhus

De vorderingen zijn zichtbaar. Binnenkort is het hoogste punt bereikt. Het is de bedoeling dat het gebouw na de zomer klaar is. De hoogteverschillen op het terrein worden bekeken. Nu spelen er zaken als inrichting en indeling. Het kernteam is hier nauw bij betrokken. Ook de indeling van schoolplein etc. wordt bekeken. De exploitatie wordt ook bekeken. De gebruikersgroepen komen bij elkaar en over de indeling wordt nagedacht.

Avalex

Avalex is op bezoek geweest en er is ook een wijkwandeling geweest. Er is veel over gepraat. Ondergrondse containers zijn moeilijk te plaatsen voor Avalex. Met name rond de kern van de Van Santhorststraat, Raephorststraat en Akkermunt. Er komen voor de laagbouw extra containers aan huis. (PMD, GFT, Rest en optioneel papier). Ieder huishouden in het binnen- en buitengebied krijgt deze. Voor de bovenbouw komen vernieuwde aanbiedplaatsen die mooi in het straatbeeld passen en gebruiksvriendelijk zijn. Er is een brief naar Avalex voor het nu snel uitdelen van de containers.

Woning behoefte onderzoek

Een heel actueel onderwerp. Wouter v.d. Wiel geeft een presentatie over het woonbehoefte-onderzoek. Het is een kijk voor nu en voor de toekomst.

Kwalitatief:

Huurwoningen voor:

gezinnen met kinderen gericht op eengezinswoningen en jonge starters en ouderen gericht op meergezinswoningen (bijvoorbeeld appartementen).

Middeldure tot dure koop eengezinswoningen voor: jonge gezinnen met kinderen.

Kwantitatief:

8 à 9 woningen per jaar in totaal 40 tot 45 woningen tot 2024.

Verhouding van goedkoop/duurkoop zou rond de 50/50 moeten zitten.

Vragen uit de zaal: De indruk heerst dat mensen van buitenaf voorrang boven mensen uit Stompwijk krijgen. Voorbeelden hiervan zijn meegenomen in het overleg met VIDOMES. Met name de doorstroom binnen Stompwijk.

Wat gebeurt er met de locatie van het Dorpshuis. Dit wordt samen met het Wit-Gele kruisgebouw een bouwlocatie.

Rondvraag:

Wat gaan we doen aan het parkeerbeleid op de Dr van Noortstraat? Het is onveilig op de Dr van Noortstraat:

Na de Stompwijkseweg en de rondweg komt de Dr van Noorstraat aan de beurt. Er worden vanuit de Adviesraad mensen aangesteld en er zal met de inwoners gesproken gaan worden. De Adviesraad wil graag gevaarlijke situaties voorkomen. Er is gekeken naar opties van een parkeerplaats of bij nieuw te bouwen woningen een eigen parkeerplek.

Wat is jullie steun vanuit de politiek/gemeente Leidschendam-Voorburg?

De coalitievorming is nog bezig. De Adviesraad gaat in ieder geval, zodra raadsleden/wethouders bekend zijn een overlegvorm opstarten.

Omgevingsvisie 2040

Het verdere programma ging over de omgevingsvisie 2040 gepresenteerd door Tjakko Dijk. Met ondersteuning van een filmpje, stellingen en groepsdiscussies omtrent verschillende thema’s ontstond een levendige discussie. De uitkomsten hiervan worden verzameld en zodra deze beschikbaar zijn worden die ook gepubliceerd.

Leo Oliehoek (secr. Adviesraad)