Toernieuws

Toernieuws Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag stond de laatste rit van dit seizoen op de kalender. Alle groepen gingen naar Klein Giethoorn, het mooie plekje in de polders bij Hazerswoude.

De A1 vertrok met maar liefst 14 man, een record voor dit seizoen. Daaronder een gastrijder die op uitnodiging van Mark ook wel eens met ons mee wilde rijden. Omdat de koffietent wel heel dichtbij is reden we eerst maar eens een heel andere kant op. Door Zoetermeer naar de Rotte en vanaf daar langs de nieuwe roeibaan. De harde oostenwind maakte het voor ieder een zware beproeving. Vooral waar geen beschutting te vinden was, was het zaak goed achter een voorganger te blijven. Na Waddinxveen reden we door de polder en kwamen uit bij een afgesloten weg. Eigenwijs waren de voorsten de omleidingsborden voorbij gereden, totdat je echt niet verder kunt. Via een ommetje door Tempel konden we alsnog de weg naar Boskoop vervolgen. De hefbrug aldaar is afgesloten, maar voor voetgangers en fietsers hebben ze een pontonbrug aangelegd. Daarna reden we vrij snel naar de koffiepauze. In de serre zaten we uit de wind, maar waren de schaarse plekjes in de zon helaas al bezet. Toch ging het prima. Het vertrek liep wat vertraging op, omdat er een rij stond bij de toiletten. Toen gingen we alsnog via het smalle paadje richting Koudekerk. Ook de terugweg reden we met een ruime boog via Alphen en Woubrugge. Bij de Burmadeweg kwamen we vele hardlopers van de Groene Hardloop tegen. Soms links van de weg, soms rechts en sommige die nog even overstaken. Niet zo handig en vrij onoverzichtelijk, dus deden we het maar even rustig aan. Na 90 km waren we allen weer terug in Stompwijk.

Arno van Rijn

De B vertrok met z’n 8-en (7 mannen/ 1 vrouw) naar Hazerswoude-Dorp. Een zonnige zondagochtend met een frisse noordoostenwind. Al in de Geer reden we in een waaier tegen de harde wind in. Op de smallere paadjes ging alles op de kant en was het echt ieder voor zich. De opkomende, nog laagstaande zon maakte het rijden er niet makkelijker op. Vaak moest je je hand boven je ogen houden om je te kunnen oriënteren. Het verste punt van de Groene Hartroute was in het mooie park Zeegersloot in Alphen aan de Rijn. Hierna reden we terug naar het Westen hetgeen twee voordelen opleverde: zowel de zon als de wind in de rug. Aldus arriveerden we na ca. 37 km, relaxt, bij “Hotel/Café Klein Giethoorn”. Binnen zat het vol met gasten en de reeds aanwezige C-groepen. Zowel voor ons als voor de arriverende A-groepen waren buiten plaatsen gereserveerd. Het kon niet mooier: uit de wind en in de zon. Hans Heemskerk was onlangs jarig geweest en trakteerde op de appelgebak bij de koffie. De terugweg naar Stompwijk ging, ook met voordewind, via de standaard mooie route. Om 11.40 uur thuis in Leiden met 75 km op de teller. Vanaf volgende week rijdt ook de B-groep weer de naseizoenritten, met vertrek om 9.00 uur op het Klaverblad.

Zondagmiddag deden de Nederlandse heren wielrenners, in de WK op de weg, niet mee om de ereplaatsen. Marianne Vos deed het zaterdagmiddag bij de vrouwen beter, na een eclatante overwinning kon zij de mooiste trui aan die er is: de regenboogtrui. Toch gloort er hoop voor de heren: Mathieu, de zoon van Adrie van der Poel, won zaterdagochtend de regenboogtrui bij de junioren. In 2012 en 2013 werd hij ook al wereldkampioen bij de junioren veldrijden.

Hans Heemskerk

 

Vandaag alweer de laatste clubrit van het seizoen. Het viel meerdere van ons al op dat het seizoen zo snel gegaan is. In één groep van 4 en 6 gingen ook wij naar het hotelletje in Hazerswoude Dorp. Op kop met Fried, ging het naar Zoeterwoude, en bij Heineken de hele Rijndijk af tot Alphen. Het was een behoorlijke wind tegen en bewust werd een beetje luwte opgezocht. Soms even gewisseld van kop en reden we het fietspad af langs de N11. Redelijk vlot waren we de eerste groep die aankwam. Binnen was voor ons nog ruimte om te zitten en aangenaam warm, buitentemperatuur was amper 10° ! Daarna kwamen een voor een de andere groepen die maar in de serre moesten gaan zitten. De koffie met punt smaakte heerlijk en daarna maakten we ons al weer klaar voor de terugweg. Via Boskoop naar Waddinxveen met Henk en Fried op kop. Voor Moerkapelle het Schravenwildertpad af en fietsen op het Bentwoudpad. Heerlijk gaat het voor de wind, zou zo uren door willen fietsen, en komen uit in Zoetermeer. Langs de Benthuizerplas en over het schapenpad, waar het slalommen was om de verse poep te ontwijken, naar Stompwijk. Ik had natuurlijk bij `t Geertje af kunnen haken maar niet opgelet en moest dus nog het laatste stuk alleen tegen wind! De Stompwijkers waren om 11.45 uur thuis met 50 km. erbij.

 

Als het weer nog goed blijft fietsen ook de C-leden nog even door en gaan ook om 9.00 uur vertrekken vanaf de parkeerplaats.

 

Annie van Rijn

Ook al eindigt de kalender na september, we blijven natuurlijk nog wel iedere zondag een tocht rijden. Dit geldt zowel voor de A, de B als de C. Vanaf oktober is het vertrek dan om 9.00 uur en wordt de bestemming bij de start bepaald. Zo helpen we de liefhebbers graag met een goede basisconditie de winter door.

11 oktober BBQ in Het Blesse Paard

Je kunt je deze week ook nog opgeven voor de jaarlijkse barbecueavond op 11 oktober als afsluiting van het seizoen. Zie hiervoor de uitnodiging aan de leden en vrijwilligers.

Aan het eind van het seizoen, starten ook weer de voorbereidingen voor de najaarseditie van ons clubblad “Op de Pedalen”. De afgelopen seizoenen stonden er mooie verslagen in van verreden wielertochten. Laat uw verhalen, over uw fietsbelevenissen, niet borrelen. Typ ze uit en e-mail ze al of niet met foto’s naar de redactie: clubblad@toerclubstompwijk.nl Alvast bedankt.