Femke droomt van schaatscarriere

FEMKE HILGERSOM DROOMT VAN EEN SCHAATSCARRIERE

STOMPWIJK Handbal en schaatsen. Zo op het oog lijkt dat een vreemde combinatie, maar Femke Hilgersom (16) blinkt in beide sporten op nationaal niveau bij de Bjunioren uit. Voorlopig kan ze schaatsen en handbal nog goed combineren, maar ze realiseert zich maar al te goed dat ze binnenkort moet kiezen. Schaatsen heeft daarbij haar voorkeur. Het talent van het jaar droomt namelijk van niets anders dan een carrière als topschaatster. Een directe confrontatie met wereldkampioene Cindy Klassen (23) ziet ze wel zitten.(door Hans Beukema)

Er zijn maar weinig sporters die uitblinken in twee totaal verschillende sporten. De inmiddels gestopte tennisser Jan Siemerink was in de jaren ’80 als middelbaar scholier een begenadigd tennisser en voetballer. Op zijn 16e kon hij beide sporten op hoog niveau niet meer combineren. De Rijnsburger koos bewust voor het tennis, omdat hij daar verder in dacht te komen. Dat bleek een juiste keuze. Siemerink behoorde jarenlang tot de 50 beste tennissers van de wereld en won diverse belangrijke toernooien. International Boudewijn Zenden was erg goed in voetbal en judo en koos op ongeveer dezelfde leeftijd definitief voor de jeugdopleiding bij PSV. De 16jarige Stompwijkse Femke Hilgersom komt zo langzamerhand ook op dit punt, omdat zij uitblinkt in handbal en schaatsen. Toch wil zij de keuze nog zo lang mogelijk uitstellen, omdat ze beide sporten nog prima kan combineren. Dat is al ruim vier jaar het geval. In de winter legt ze vooral het accent op het schaatsen en in het voorjaar op handbal bij haar club Stompwijk ’92. De trainingen en wedstrijden voor beide sporten zijn regelmatig op dezelfde dag, maar daarover heeft Femke Hilgersom duidelijk afspraken met haar handbaltrainer gemaakt. In de wintermaanden zal ze wat minder vaak in de zaal kunnen meetrainen. Ze traint vrijwel elke doordeweekse avond met haar eigen club Nut en Vermaak of het Gewest ZuidHolland in de Uithof. Ze probeert wel zoveel mogelijk handbalwedstrijden te spelen. Deze combinatie is alleen vol te houden, wanneer het plezier voorop blijft staan. Voorlopig is dat absoluut nog het geval, omdat het grote talent het ene na het andere sportieve succes boekt.

Vooral als schaatster had ze een topseizoen, waar ze in oktober vorig jaar al de basis voor legde. In die maand reed Femke Hilgersom al dusdanig goed dat zij zich met gemak kwalificeerde voor diverse Nederlandse kampioenschappen. Daardoor mocht zij dit jaar het NK Sprint, Supersprint, Allround, Kortebaan en Marathon rijden. De resultaten mochten er ook nog eens zijn. De successtory begon op het NK Sprint te Groningen, waar ze op de twee 500 en twee 1000 meters negende werd. Daarna volgde een vijftiende plaats op Allround Kampioenschap in Den Haag voor Bjunioren. In het eerste weekend van februari moest ze twee 500 meters, een 1000 meter en een 1500 meter schaatsen. Twee weken later ging ze op reis naar het Groningse Alteveer, waar ze op het NK Supersprint (twee 300 meters en twee 500 meters) op de tiende plaats eindigde .Veel schaatsers, junioren en senioren, kennen in de loop van het seizoen dan een terugslag. Dat was bij de Stompwijkse absoluut niet het geval. Sterker nog, Femke Hilgersom moet elk seizoen eerst een beetje op gang komen. Ze ziet zichzelf wel als een diesel. Haar beste prestaties boekt ze traditioneel aan het eind van het seizoen.Daar vormde dit jaar geen uitzondering op. In Haarlem eindigde zij op het NK Kortebaan op de zevende plaats. Dit kampioenschap is dusdanig bijzonder, omdat de schaatsbaan in Haarlem maar 140 meter is in plaats van 400 meter elders. Bovendien werken de deelnemers die kampioenschap in knockoutvorm af. Een junior moet steeds twee keer een ronde van 140 meter tegen iemand anders schaatsen. Bij winst gaat een schaatser door naar de volgende ronde. Femke Hilgersom haalde de laatste acht, waar ze in de kwartfinale sneuvelde.

Uit al deze eindklasseringen blijkt wel dat de Stompwijkse een goed en vooral constant seizoen heeft gedraaid. De prestaties zijn dusdanig knap, omdat ze eerstejaars Bjunior is. Een eerste jaar in een nieuwe categorie bij de junioren is traditioneel een leerjaar. De echte prestaties worden pas een jaar later verwacht. Tijdens al deze vijf kampioenschappen moest ze het opnemen tegen tweedejaars Brijdsters die een jaar meer kracht en ervaring hebben met deze wedstrijden. Deze junioren kunnen vooral de 1500 meter beter schaatsen. Deze afstand staat bij de Crijdsters nog niet op het programma. Volgens Femke Hilgersom is deze discipline dusdanig zwaar dat je niet al te veel 1500 meters moet rijden. De Stompwijkse heeft er slechts vijf in haar leven gereden. Vooral de eerste keer was deze afstand erg lang voor haar. Inmiddels heeft ze haar PR op die afstand aangescherpt tot 2.14.83. Dit record en haar beste tijd op de 1000 meter (1.27.68) wil ze volgend seizoen graag aanscherpen. Haar PR op de 500 meter is 42.23. Het leerjaar bij de Bjunioren kreeg zelfs nog een verrassend einde. Als klap op de vuurpijl mocht Femke Hilgersom op 14 en 15 maart ook nog haar schaatsen onderbinden voor de Vikingrace in Heerenveen. Dit toernooi is te vergelijken met een wereldkampioenschap voor junioren. Aanvankelijk mocht ze niet meedoen, omdat Nederland slechts vier meisjes mocht afvaardigen. De Stompwijkse kreeg op de valreep toch nog een startbewijs, omdat Finland een schaatster te weinig had. Femke Hilgersom greep deze kans met beide kansen aan. Ze won namelijk de zilveren plak in een sterk deelnemersveld met dit jaar alleen maar Europese rijdsters. Het podium was voor de rest helemaal Duits. De Duitse vrouwen domineren dus ook al bij de junioren.

Veel schaatsers doen het na zes maanden op hoog niveau presteren even wat rustiger aan. Uitrusten is aan Femke Hilgersom niet besteed. Zij begint dan aan een nieuwe uitdaging. In april begint het veldseizoen bij het handbal weer en dat wil ze niet missen. Haar handbalvereniging Stompwijk ’92 voert dit jaar namelijk de ranglijst aan in de regionale hoofdklasse. De Stompwijkse wil graag kampioen worden, omdat haar elftal dan mee mag doen aan het Nederlands Kampioenschap voor Bjunioren. Het team was ook al de beste in de zaal, waardoor de Stompwijkse dames hun krachten met de andere regionale kampioenen mogen meten. Het is nog niet zeker of dit team door de Handbalbond wordt toegelaten in Amsterdam, omdat Femke Hilgersom eigenlijk een jaar te oud is voor. Toch kreeg ze dispensatie van deze bond. De Stompwijkse houdt er desondanks serieus rekening mee dat haar team dit NK moet missen. Toch is het team al voor een kampioenschap geplaatst en wel voor het NK Beachhandbal. Stompwijk ’92 was vorige jaar de beste Nederlandse ploeg, waardoor de dames hun titel automatisch mogen verdedigen.

Femke Hilgersom heeft dus nog heel wat grote toernooien voor de boeg. Ze houdt er wel serieus rekening mee dat ze volgend jaar niet alles meer kan combineren. Dan doet ze namelijk eindexamen VWO, wat ook erg zwaar is. In dat geval zal ze voor het schaatsen kiezen, omdat een profcarrière haar grote droom is. Via Jong Oranje wil ze doorstromen naar de top, maar het moet wel leuk blijven. Ze wil net zo goed worden als wereldkampioene Allround Cindy Klassen. Deze Canadese alleskunner rijdt net als de Stompwijkse vrijwel alle wedstrijden bij de sprinters en allrounders. Femke Hilgersom heeft veel respect voor Cindy Klassen, hoewel het geen echt idool is. De Stompwijkse beseft heel goed dat ze volgend jaar veel minder succesvol kan zijn dan dit seizoen. Het is afwachten of ze haar droom kan realiseren. Vorm en blessures kunnen een carrière maken of breken. Wanneer ze niet in de Nederlandse selectie komt, is er geen man overboord. Femke Hilgersom gaat dan Bewegingsschappen studeren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Dan blijft ze toch actief in de sportwereld. Met haar 16 jaar is ze nu toch al een beetje uniek.