Home sweet home!

Weer terug in Stompwijk na ruim 9 maanden vrijwilligerswerk en reizen in Zuid Amerika.
Al zo’n 3 weken weer terug in mijn fantastische dorp Stompwijk. Natuurlijk nog even de kermis kunnen meemaken wat zoals altijd erg gezellig was. Maar na ruim 9 maanden in Zuid Amerika te zijn geweest is het toch wel weer erg wennen. Ik zou graag willen weten hoe het nu gaat met ‘mijn’ kindjes in het weeshuis. Na mijn avonturen in Bolivia ben ik eind mei weer terug gekeerd naar Argentinië. Voor een paar weken naar Posadas, de hoofdstad van Misiones (Noord Oost Argentinië). Vlakbij nou ja nog zo een 4 uur rijden van de beroemde watervallen van Iguazu, wat echt een aanrader is mocht je ooit in Argentinië of Brazilië zijn.
Misiones wordt ook wel ‘la tierra colorada’ ofwel de gekleurde aarde genoemd want deze is overal echt rood maar ook zeer vruchtbaar. En dan toch moet je constateren dat vele gezinnen geen eten hebben. Want zoals we allemaal weten zit Argentinië nog steeds in een economische crisis. De noordelijke provincies Salta, Jujuy, Tucuman en Misiones zijn het zwaarst getroffen door deze crisis. In 2001 had Posadas meer dan 284 duizend inwoners en hiervan zijn een heel groot aantal mensen werkeloos.. zonder eten, kleding, dak etc. Met Pasen was ik ook al in Posadas op bezoek bij Lorena een Argentijnse vrijwilligster waar ik in het weeshuis in Bolivia mee heb samengewerkt. Beiden hadden we in Sucre alle buitenlandse projecten en initiatieven gezien zoals weeshuizen, straatkinderenprojecten, ziekenhuizen etc. etc., initiatieven die je in Argentinië nog bijna niet tegenkomt. Argentinië kon zich voorheen zelf wel ‘redden’ maar nu….In deze Paasweek kwamen er de ideeën om hier in Posadas wat te gaan doen… en deze hebben we in mei gerealiseerd: het project Ñandé Roga.

Ñandé roga
Ñandé Roga is een naam in de inheemse taal Guaranee en betekent ‘jouw huis’. Het project is opgezet in het huis van Lorena in één van de arme buitenwijken van Posadas. In dit project willen we de gezinnen die een extra steuntje nodig hebben een handje helpen om verder te gaan. Het doel van dit project is een aantal ´arme´ families wonend in deze wijk helpen door middel van kleinschalige projecten waar ze in mee kunnen helpen. Het is de bedoeling dat de volwassenen uit de wijk hun steentje moeten bijdragen om iets te krijgen. Het gaat dus niet alleen maar om geven, maar het is een wisselwerking van iets doen en dan pas iets krijgen. We zijn begonnen om 4 families (16 kinderen) te helpen en na 2 weken kwamen er al zo’n 40 kinderen elke dag. En dan te bedenken dat er in het blok bij Lorena ongeveer 16 ‘huisjes’ nou ja huisjes, 4 houten schotjes en een golfplatendakje waar meer dan 60 kinderen wonen.We zijn begonnen met de volgende projectjes: het brood van elke dag, hergebruik van kleding, tussendoortje voor de kinderen, activiteiten voor de kinderen.

Brood van elke dag
Er is een mooie oven gemaakt om het brood in te bakken door een of meer van de bewoners uit de wijk. Op dit moment maakt de buurvrouw de massa voor het brood en haar man is de bakker. Natuurlijk krijgen zij wat brood mee naar huis.Een deel wordt er gebruikt voor het tussendoortje voor de kinderen. Een ander deel wordt huis aan huis verkocht door de kinderen aan de bewoners van de wijk. Van dit geld kunnen de ingrediënten worden gekocht om opnieuw te produceren.

Hergebruik van 2e hands kleren
Met 2e hands kleren, kleden, lappen die ingezameld worden, leren de moeders ´nieuwe´ kleding of andere nodige spullen te maken. Degene die in het project meewerken kunnen natuurlijk een deel van de gefabriceerde kleding mee naar huis nemen. Het overige willen we tegen een lage prijs verkopen. Van deze opbrengsten kunnen we de benodigde garen en ander naaigerei kopen.

Tussendoortje voor de kinderen
Veel kinderen in arme gezinnen hebben nauwelijks te eten. Vaak moeten de kinderen wachten tot 11 uur want dan is het eten, dat van de overheid komt, klaar. In heel Argentinië zijn er allemaal ‘comedores’ (eetschuren) gekomen. Hier krijgen de mensen eten van de staat wat zij zelf moeten bereiden. Vanaf eind juni is de ‘comedor’ van deze wijk ook ondergebracht in het project Ñandé Roga.’s Avonds is er in veel gevallen ook niets meer te eten en een tussendoortje (brood of iets anders wat in de oven gemaakt kan worden met melk). De ouders maken het brood en de melk of de thee.

Activiteiten voor de kinderen
De kinderen voelen zich al helemaal thuis in het huis ´Ñandé Roga´. Voordat wij ´s morgens opstaan staan ze al voor de deur te wachten totdat ze naar binnen kunnen voor het ontbijt. Ongelofelijk! De kinderen zijn tussen de 3 en 14 jaar. Voor de kinderen willen we met activiteiten beginnen. Een creatieve nicht van Lorena zal een aantal ochtenden per week komen om iets creatiefs en leerzaams met de kinderen te doen. Ook zijn we hard op zoek naar iemand die ´huiswerkbegeleiding´ kan geven want de meeste kinderen lopen erg achter op school. Martin doet al voor de 3e keer dezelfde basisschoolklas. Met deze 4 subprojecten zijn we begonnen. In de toekomst zijn er plannen om uit te breiden met nieuwe subprojecten. Bijvoorbeeld: kwartels (voor de eieren), groentetuin, workshops waar de mensen kunnen leren met hout te werken. Ik ben hier in juni 3 weken geweest en het was echt fantastisch hoe snel je door die mensen werd opgenomen. Zij waren ook erg blij met het initiatief en zijn allemaal erg actief bij het project betrokken. Iedereen helpt mee!
Zaterdag 14 juni hebben we het project ingewijd met spelletjes voor de kinderen en ’s avonds door de buurman gemaakte pizza met een glaasje fris. Het was ook een beetje mijn afscheidsfeestje maar de vrijdag voordat ik vertrok… toen stond er een supergrote taart te wachten met ‘Gracias Linda’ (Linda Bedankt) met meer dan 40 brieven en tekeningen van alle kinderen. Kortom: dat geeft een goed gevoel. Maar natuurlijk gaat deze dank zeker ook naar degene die dit project hebben gesteund. Bedankt!

Alhoewel we met de projecten ook proberen geld te genereren om zo op eigen voet verder te gaan, kunnen we in dit prille begin stadium nog wel wat extra hulp gebruiken. Iedereen kan op 6 september zijn steentje bijdragen door te fietsen met de Rabo sponsorfietstocht. Van alle kilometers die u fietst voor Toerclub Stompwijk (doel nr. 8) gaan de opbrengsten naar het project Ñande Roga in Argentinë. Fietsen dus!

Saludos, Linda de Jong