De koe bij de horens vatten

Elk verhaal heeft minimaal twee kanten, dit verhaal zelfs drie. Ik belicht er twee en om het spannend te houden begin ik rond de klok van 1.30 uur in de nacht van woensdag op donderdag bij een slordig geparkeerde auto op de Dr. van Noortstraat. Oud prins Wout Brugman en Raad van elflid Marnix van Bemmelen zijn op weg naar huis na het bewonderen van de prinsenauto die op de Huijssitterweg geparkeerd staat. Marnix herkent zijn eigen auto en ziet de tas met mobieltje en portefeuille van vriendin Monique Pospiech. Zij was alvast naar huis gegaan terwijl Wout en Marnix nog een Spaatje blond namen. Wel de auto maar Monique was in geen velen of wegen te vinden. Vanaf dat moment zijn zij op zoek gegaan naar Monique. Eerst te rade gegaan bij Ruud en José (geen Monique, wel Spaatje blond)) want de auto stond hierbij geparkeerd, later bij oud Prins Jos en page Jacqueline de Groot (geen Monique, wel Spaatje blond) en thuis bij Marnix (geen Monique) en geïnformeerd bij Mieke (geen Monique, wel Spaatje blond). Inmiddels waren een flink aantal mensen behoorlijk ongerust geworden en bleef Monique spoorloos. Normaal heeft Marnix altijd wel een antwoord klaar, maar nu even niet. Jos informeerde bij de politie of zij iets van Monique wisten. Men wist te vertellen dat er pas 24 uur nadat iemand zoek is, actie wordt ondernomen en dat er vanuit Stompwijk uitsluitend een melding was van een loslopende koe! Toen direct hierna, inmiddels 2.30 uur, Marnix gebeld werd door Monique, vroeg hij direct of zij soms achter en loslopende koe was aangegaan antwoordde ze tot zijn verbazing: “já.”
Monique krijgt het woord en vertelt dat zij op weg naar huis iets vreemds zag lopen op de Dr. van Noortstraat. Eerst dacht ze aan een paard, maar het bleek een op hol geslagen koe te zijn. Nou ja! Dat verwacht je niet. Om ongelukken te voorkomen in de nacht dacht ze de koe wel even bij horens te kunnen vatten en zette de achtervolging in. De koe ging echter steeds harder lopen en ze ging inmiddels het Oosteinde in. Monique had inmiddels gezelschap van Daan Kerkvliet die, die middag zijn pas gekochte koe op stal wilde zetten. De koe was ontsnapt en had, dwars door de sloot en hekken heen, de benen genomen. De politie was inmiddels met 4 á 5 auto’s gearriveerd en er werd getracht om automobilisten in de donkere nacht met lichtsignalen te waarschuwen. De koe had op het fietspad richting Zoeterwoude al een paar fietsers aangevallen. De snelheid van de koe was dermate hoog dat ze niet eens bijgehouden kon worden. Getracht werd om met een trekker, tenslotte een bekend geluid voor een koe, de aandacht te trekken. Uiteindelijk kon de koe op het terrein van Van Velzen gedreven worden en met auto’s een ware rodeo werd hij klem gereden tussen de containers. Het wachten was op een veearts die de trouwens zwangere koe moest komen verdoven.
Na ruim een uur wachten kwam het bericht door dat de veearts niet kon komen in verband met en spoedklus. Inmiddels was de koe weer aardig uitgerust en begon het circus opnieuw. De koe was geheel van slag en dreigde een boer aan te vallen. Gelukkig kon de deur van de trekker bescherming bieden. Monique ziet nog de wilde ogen van het beest voor zich en was eigenlijk verbaasd dat de koe zich onderweg niet omgekeerd had om haar aan te vallen. Het zou om een zogenaamde Moerlander gaan, een koe die te lang bij zijn moeder is gebleven en misschien hierdoor niet van huis kon of misschien had ze de carnaval in de kop.
Ze kwam om half drie thuis en kon toen eindelijk zelf Marnix op zijn mobiel bereiken. Zelf had ze aan voorbijgangers gevraagd hem te bellen, dat was dus niet gelukt. Ze hebben nog maar een ‘Spaatje’ op de goede afloop genomen. Wel is uiteindelijk de koe afgeschoten.

Petra