Vernieuwing Duivenvoorde krijgt meer vaart

Op woensdag 15 januari om 10.00 uur ondertekenden de gemeente LeidschendamVoorburg, provincie ZuidHolland en Stichting Duivenvoorde een subsidieovereenkomst in het raadhuis van Leidschendam. Het Project Vernieuwing Duivenvoorde is enige tijd geleden gestart. Doel van het project is om 333 van de 460 woningen van de stichting zodanig aan te passen dat de bewoners zo lang mogelijk zelfstandig en in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen, ook als zij te maken krijgen met lichamelijke beperkingen. Om de “levensloopbestendige woningen” voor 55+ers te realiseren moeten de woningen op heel veel fronten flink onder handen worden genomen. Door het ontbreken van professionele ondersteuning in de vorm van een projectleider heeft de Stichting Duivenvoorde, als trekker van het project, sinds de start beperkte voortgang kunnen boeken. Met de ondertekening van de overeenkomst krijgt Stichting Duivenvoorde € 50.000, subsidie van de provincie; hierdoor kan op korte termijn een projectleider aan de slag.
Seniorenwoningen én zorgsteunpunt
Op het terrein van Duivenvoorde moet een zogeheten zorgsteunpunt verrijzen. Bewoners van het Duivenvoordecomplex én wijkbewoners kunnen hier terecht voor alles op het gebied van zorg, want de lokale zorgaanbieders, instanties voor verpleging en verzorging en de thuiszorg krijgen hier samen onderdak.
Gezamenlijk belang
De Stichting Duivenvoorde en de gemeente werken samen met de Zorgaanbieders Leidschendam (ZAL) en de Stichting Welzijn Ouderen Leidschendam (SWOL) al enige tijd samen in dit project.De wethouders Dwarshuis en Van der Brugge zijn de gemeentelijke vertegenwoordigers in de projectorganisatie. Wethouder Dwarshuis heeft als coördinator van het ouderenbeleid de ondertekening van de overeenkomst namens de gemeente op zich genomen.
“Volgens prognoses gaat de landelijke vergrijzingstrend niet aan onze gemeentedeur voorbij. Bovendien vinden we het als college belangrijk dat ouderen niet meteen hoeven te verhuizen als ze slechter gaan lopen of andere gezondheidsproblemen krijgen. Maar om de bestaande woningen “levensloopbestendig” te maken, zijn veel voorzieningen nodig, zoals bijvoorbeeld elektrische deuren om de toegankelijkheid te vergroten. Er komen heel veel verschillende aspecten aan bod, en bij ieder aspect zijn weer andere partijen betrokken. Met het aanstellen van de projectleider zullen de zaken voortvarend worden aangepakt. Ik ben dus blij dat het Project Vernieuwing Duivenvoorde dankzij de subsidie van de provincie een nieuwe impuls krijgt.”
Voorzitter Broekhuijse tekende namens de Stichting Duivenvoorde. “Het dagelijks bestuur van onze stichting bestaat uit een vijftal vrijwilligers, die de afgelopen veel vrije tijd in het project hebben gestoken. Bestuurlijk zijn we nu zo ver, dat de invulling ter hand kan worden genomen. Wij grijpen het subsidieaanbod van de provincie dan ook met beide handen aan.”
Mevrouw van Ruijven, gedeputeerde zorg en ouderenbeleid, nam de ondertekenig namens de provincie voor haar rekening. De provincie geeft subsidie in het kader van het Actieprogramma zorg, wonen en welzijn 20032004. De provinciale impuls richt zich de komende jaren onder andere op het ondersteunen van projecten die regionaal een voorbeeldfunctie vervullen in de omschakeling naar een vraaggerichte zorg. In de regiovisie Zorg van de regio Den Haag en omstreken heeft het opzetten van wijksteunpunten de hoogste prioriteit. Het bijzondere aan het project Vernieuwing Duivenvoorde is dat in combinatie met het steunpunt ook de woningen worden aangepakt.
Projectorganisatie en planning
De organisatie van het Project Vernieuwing Duivenvoorde bestaat uit een stuurgroep, een projectgroep en diverse werkgroepen. De stuurgroep besluit op hoofdlijnen wat er moet gebeuren, de projectgroep zorgt dat de acties die hierbij horen worden uitgezet bij de juiste werkgroep. Er zijn inmiddels vier verschillende werkgroepen: welzijn, zorg, wonen en woondiensten. In deze werkgroepen zitten deskundigen van de drie partijen die de opdrachten van de projectgroep uitvoeren. Op dit moment hebben alle vier de werkgroepen een plan van aanpak gepresenteerd. De projectgroep bundelt de aanbevelingen uit de plannen in een advies aan de stuurgroep, die hierover een beslissing neemt. Naar verwachting is het Project Vernieuwing Duivenvoorde in 2006 klaar.
(Het ontwerpstructuurvisie Duivenvoorde hebben wij ter inzage bij de bibliotheek neergelegd. Red.)