Wijk en Wouden organiseert Geuzenvaart

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Geuzen de Spanjaarden en met name de hertog van Alva verjoegen na de 80-jarige oorlog en Leiden ontzet werd. De Watergeuzen staken in september 1574 de dijken door in Rotterdam en Capelle aan de IJssel. Door een kerende wind met stormkracht liepen de polders rond Leiden onder water. Zo konden de Geuzen via Zoetermeer en Zoeterwoude over het water naar de stad. Daar waren de mensen uitgehongerd door het beleg van de Spanjaarden, onder aanvoering van bevelhebber Valdez, die met schansen de stad volledig hadden afgesloten. Ook de pest had flink toegeslagen zodat er veel ellende en sterfgevallen waren in de stad.

Wijk en Wouden organiseerde op 29 september een speciale

Geuzenvaart met de Meervaarder vanaf het Geertje. De boot was met 32 mensen vol.


Om 10.00 uur was de afvaart met een schipper en een gids die het verhaal van Leidens ontzet vertelde en tegelijk ook wat over de natuur en het gebied waar we langs kwamen.

Marieke van Leeuwen zorgde voor koffie en een lekker broodje met kaas van de Vierhuizen en vertelde ook wat over de historie van de kaasmakerij. Het was prachtig weer en goed georganiseerd. We weten nu waarom er altijd peen en uien oftewel hutspot gegeten wordt op 3 oktober en dat de Leidenaren haring en wittebrood kregen om aan te sterken na het beleg. Ook dit is een traditie geworden.

Meer informatie kun je krijgen bij Oud Zoetermeer en uiteraard in Leiden zelf. In Stompwijk zijn de watergeuzen niet geweest want de Nieuwe Vaart bestond nog niet, dus via Zoeterwoude zijn ze de Vliet opgegaan om de stad binnen te varen.  Wij zijn niet zover gekomen, van de Noord-Aa naar de Vlietlanden en even de Vliet op om daarna dezelfde route terug te varen. Maar gezellig was het wel. Bedankt Wijk en Wouden voor de organisatie.

Ria Luiten 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *