Voedselbos aan Stompwijkseweg

Een partij die zichzelf anoniem houdt wil op het achterterrein van een aan de Stompwijkseweg gelegen boerderij een voedselbos met twee kleine ontmoetingshuisjes voor bezoekers, realiseren. Daartoe is vergunning bij de gemeente gevraagd. Het gaat om een ‘voedselbos in natura vanuit samenwerking’ aldus de aanvraag.

Als projectomschrijving wordt gemeld: ‘De verwachtingen in de maatschappij, de dagelijkse druk en prestaties worden meer en hoger. Met regelmaat wordt het werk in combinatie met andere (leef)gebieden te complex en teveel waardoor verstoring van de eigen perspectieven vervagen. Volwassenen en kinderen ervaren druk te moeten presteren om mee te tellen, mee te kunnen doen in het maatschappelijk verkeer. Of het nou is om te voldoen aan een omgevingsperspectief, een prestatieniveau of de gezinsomgeving, het is voelbaar.

Door bewust te mogen bewegen, te mogen ontspannen, alleen dan wel samen met anderen mag een voedselbos en natuurbelevingstuin niet ontbreken. Overal waar mensen leven ontstaan periodes van belasting. Het voedselbos en natuurbelevingstuin maakt het mogelijke voor volwassenen en kinderen, verbinding, samenwerking en ontspanning te ontvangen en te mogen ervaren.

Onder begeleiding van professionals en vrijwilligers (eventueel de volwassene die aansluiting vindt) wordt samen gewerkt aan belevenis, herkenning- erkenning van de belasting) en wordt er gelegenheid en ruimte gegeven te werken aan herstel, ontspanning en ritme om op een ontspannen manier terug te kunnen bewegen naar een gezonde werk- en leefomgeving.

Dit geldt niet alleen voor volwassenen. Ook voor kinderen is deze druk voelbaar. Kinderen, en zeker deze die te maken hebben met achterstand op taal,- inkomen van ouders, help het middels ontspanning, creativiteit en sport aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten op school en in de buurt.

Op het achterterrein van de aan de Stompwijkseweg gelegen boerderij is een perceel van 240 vierkante meter beschikbaar voor verkoop. Door indiening van dit conceptplan is het de wens met gemeente in gesprek te gaan, tot aankoop van het betreffende perceel te komen, met de mogelijkheid het terrein in te richten als een klimaat neutraal en natuur adoptief gebied.

Te denken valt aan een ruim voedselbos, met aanwezigheid van zitjes, stilteplekken en natuurtrekpleisters voor dier en mens, waar in verbindende gesprekken, actieve lichaamsbeweging en grondbewerking (met mogelijke oogst van groenten) rust, herstel en groei kan ontstaan. Aanbod voor volwassen en kinderen kan gemengd en separaat aangeboden worden. Waar taalbeoefening nodig is kan dit in een ontspannen gesprek, zonder druk op de prestatie maar vanuit een gezamenlijke interesse, meer bieden dan welke taal klas dan ook. Beoefenen in gezamenlijkheid kan wel bijdragen aan vergroting van plezier, ontspanning en eigenwaarde.

Professionals die al jaren lange ervaring hebben in het werkveld mentale en fysieke gezondheidsbegeleiding, voor volwassenen en kinderen bieden dagelijkse begeleiding aan de bezoekers, vrijblijvend door de volwassene uitgekozen of in samenspraak met gemeente of scholen die gebruik willen maken een aanbod in versterken van vaardigheden, in de rijke aanwezigheid van natuur en ontspanning.Om de natuurrijke omgeving voor bezoekers te borgen is het wenselijk een kleine herberg- hooihuisje te grootte van 4×6 meter te mogen bouwen of plaatsen en een kleine op onderstel verplaatsbare ontmoetingsplek 10x 5 meter als beschutting en koffie- thee- gespreksplaats te realiseren’.

Als functies van het project worden aangegeven: ‘Bijeenkomstfunctie; Gezondheidszorgfunctie; Onderwijsfunctie; Sportfunctie’.

Aan de Stompwijkseweg zijn nu twee kavels grond te koop: 230 vierkante meter achter Stompwijkseweg 20A en 300 vierkante meter achter Stompwijkseweg 11A.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *