Buurtfeest, Trekkertrek en veel agrarisch werk in Wilsveen

Het was een drukte van belang afgelopen weekend in het Wilsveen. Allereerst het Buurtfeest op zaterdag middag/avond en dat was voor de saamhorigheid belangrijk want er is veel veranderd in het Wilsveen.

Toen ik met Sjaan zo’n 60 jaar geleden een oud onbewoonbaar verklaard huisje van, de toen bekende veehandelaar, Jaap Karens kocht waren er 17 actieve melkveebedrijven in het Wilsveen nu zijn dat er nog 2. Er is dus veel veranderd, de herontwikkeling van de Nieuwe Driemanspolder van agrarisch naar waterberging en recreatie heeft daar een extra impuls aan gegeven.

Veel boerderijen kregen een andere, vaak woonbestemming en werden gerenoveerd of vervangen door nieuwbouw.

Dat betekende ook dat er andere bewoners van verschillende ‘pluimage’ zijn komen wonen en om elkaar beter te leren kennen is een buurtbarbeque daar een uitstekend middel voor. De Wilsveense buurtbarbeque is jaren geleden opgezet door de oude garde, nu lag de organisatie bij de nieuwe lichting. Dirk-Jan, Danielle en Marco hadden het prima voor elkaar, bijna 100 bewoners, jong en oud, waren aanwezig en door de vele gesprekken ‘wie-wat-waar’,  leerden veel mensen elkaar beter kennen. De meer dan uitstekende (van der Valk) barbecue was ook in Wilsveense handen. Het was een zeer geslaagd en gezellig buurtfeest, met dank aan de organisatie. Door de financiële bijdrage van Fonds 1818 en Vlietwensen was het mogelijk de bijdrage laag en voor de jeugd gratis te houden.

Dan was er zondag de Trekkertrek wedstrijd op het land van Mart en Barbara van der Kraan op Wilsveen nummer 35. Eerder was de wedstrijd uitgesteld vanwege het weer maar nu liet het weer zich van zijn beste kant zien. Met veel jonge krachten werd zaterdag het wedstrijdterrein voor de trekkers en bezoekers klaargemaakt. Hoewel het laat werd, was alles toch op tijd geregeld en klaar voor de start op zondagmorgen vroeg. En vroeg werd het, rond 07.00 uur brulden de eerste tractoren door het Wilsveen richting nr. 35 en ja als je op het buurtfeest wat bent blijven hangen en wilt uitslapen lukte dat wellicht niet al te best. De tractoren werden bij aankomst gewogen en ingedeeld in gewichtsklasse. Elke deelnemer probeerde de sleepwagen zo ver mogelijk over de baan van 100m te trekken. Een groot scorebord gaf de getrokken lengte aan en tevens de stand in de betreffende klasse. Natuurlijk probeerde iedereen de maximale lengte te halen wat FULL PULL betekende. Velen kwamen naar hun favorieten kijken maar de Trekkertrekdag van de vereniging ‘Op Eigen Kracht’ is ook een ontmoetingsdag voor velen uit de weide omgeving rond Stompwijk. Voor de vroege vogels was er zelfs de mogelijkheid voor een ontbijt, naast natuurlijk een biertje was er een poffertjeskraam en kon men de nodige snacks krijgen, ook de ijskar ontbrak niet. De jeugd kon zich uitleven op het springkussen en genieten van de modelbouw demonstratie.

Mede door het fraaie weer werd het top druk en nog lang reuze gezellig. Uiteindelijk heb ik toch maar de benen genomen naar 31. Vorige week meldde ik over het bordje met het opschrift “half bezopen is een gebrek aan doorzettingsvermogen”, zover wilde ik het niet laten komen.

Maandagmorgen vroeg bij het voeren van de paarden toch even een kijkje naar het land. Alles weg en schoon, Mart was de baan aan het inzaaien en dat alles “Op Eigen Kracht”  klasse jongelui.

Naast het buurtfeest en de Trekkertrek profiteerden de boeren rond Stompwijk van het mooie weer van deze week. Velen probeerden nog een “laatste snee” kuil van het land te halen. Dat betekende wel buffelen voor boer en loonwerker, vaak tot diep in avond/nacht maar ook dit kwam, voor de verwachte regen, op tijd klaar.

Ik, en denk velen met mij, hebben het prima naar de zin gehad!!        

Ab

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *