Streep door bouwplan Vlietland

De Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) geeft geen omgevingsvergunning voor werkzaamheden die verband houden met de voorgenomen bouw van 222 recreatiewoningen in natuur- en recreatiegebied Vlietland. Aanleiding vormt de aanwezigheid van de beschermde boommarter.

Voor het bouwplan moeten voortplantings- en rustplaatsen van de boommarter beschadigd of vernield worden. De ODH heeft DLR nadere informatie gevraagd over maatregelen die men ging nemen om het dier toch te beschermen. DLR heeft daarop volgens ODH niet gereageerd.

DLR heeft ook niet aangegeven of een andere bouwplaats is overwogen en zo ja welke dan.  De groene inrichting van het vakantiepark waarin de 222 woningen moeten komen te staan is onvoldoende om de boommarter te beschermen, aldus ODH.

ODH verwijt DLR bovendien dat men in de vergunningaanvraag geen melding heeft gemaakt van de bouw van een bedrijfswoning, de aanleg van een zwembad en realisatie van meerdere restaurants.

Uit de ODH-stukken blijkt dat de ontwikkelaar dit najaar wilde starten met voorbereidende werkzaamheden zoals het graven van sloten,  het voorbelasten van wegen en het weghalen van groen. Eind 2025 zou de bouw van de woningen moeten starten. Eind 2029 moet het vakantiepark klaar zijn.

Op 29 maart 2022 publiceerde de gemeente Leidschendam-Voorburg een ontwerp-bestemmingsplan dat de bouw van de 222 grondgebonden woningen mogelijk moet maken. Dat voornemen leidde tot grote maatschappelijke en politieke onrust.

B&W zijn nog steeds bezig de bijna 50 zienswijzen (bezwaren) op het ontwerp van antwoorden te voorzien. Het bestemmingsplan zou nog voor de zomer bij de gemeenteraad zijn neergelegd. Dat is echter niet gebeurd.

B&W willen het ontwerp ‘substantieel’ wijzigen door er allerlei bepalingen inzake groen en inrichting in vast te leggen. Zo zouden ook bezwaren van de provincie Zuid-Holland (eigenaar van Vlietland) weggenomen moeten worden.

Eerder dit jaar lanceerde ChristenUnie een alternatief bouwplan. De 222 recreatiewoningen dienden in Stompwijk te komen. De provincie ziet wel iets in dat idee en wil nader onderzoek; ontwikkelaar DLR en pachter RCV zijn tegen, B&W hebben zich niet duidelijk uitgesproken.