Bas Paardekooper is de beste bluesmuzikant van Nederland

‘Nooit verwacht, ik ben al zó lang bezig’

Twee minuten met: Zanger-gitarist Bas Paardekooper (42) uit Stompwijk is door publiek en vakjury van de Dutch Blues Foundation uitgeroepen tot beste bluesmuzikant van Nederland. Hij krijgt de award op 6 oktober in muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht. Maar als er ook een prijs valt te verdienen voor koelste kikker, dan wint hij die ook. Paardekooper reageert broodnuchter op zijn award.

U scoort het hoogst in de categorieën muzikaliteit, technische vaardigheden als instrumentalist, kwaliteit van de uitvoering, podiumact, professionaliteit en interactie met het publiek. Loopt u al naast de schoenen?

,,Nee hoor, het verbaasde mij dat ik de prijs krijg. Ik ben al zó lang bezig in de muziek, dit had ik nooit meer verwacht. Kennelijk was ik altijd op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats en nu een keer niet.”

Heeft u uw achterban opgezweept te gaan stemmen?

,,Nee, ik ben helemaal niet de man om dit soort dingen te doen. Laat mij maar lekker spelen. Muziek is geen wedstrijd. Zo’n uitverkiezing is appels met peren vergelijken. Maar het voelt wel als een enorme eer.”

Hoe lang zit u al in het vak?

,,Muziek is mij met de paplepel ingegoten. In het ouderlijk huis in Scheveningen speelde mijn vader accordeon en was mijn moeder zangeres. Ik ben op jonge leeftijd begonnen met pianospelen, maar nadat ik het nummer Still got the blues van Gary Moore hoorde, wilde ik niets anders dan gitaar spelen en dan vooral blues.”

Hoe gaat het met die muziekstijl in Nederland?

,,Nederland is meer een dj-land. Deze week vertrek ik met mijn band naar Roemenië voor het Open Air Blues Festival. In Oost-Europa, maar ook in België en Duitsland is blues populairder dan in ons land.”

Bent u nooit gevraagd voor het festival van bluesliefhebber Johan Derksen in Grolloo?

,,Dat festival heeft naar mijn smaak te veel oog voor buitenlandse namen. Dat is jammer. Misschien dringt mijn naam nu ook bij hem door met het winnen van deze prijs.”

Kunt u van de muziek rondkomen?

,,Voor corona trad ik 80 tot 100 keer per jaar op, nu is het nog maar twee keer in de maand. Daarom heb ik mijn oude vak van elektricien weer opgepakt. Dat verdient goed en als zzp’er ben ik baas over mijn agenda.”

Bron:

AD Leidschendam-Voorburg

Door Nico Heemelaar

13-07-2024