Een muzikaal cadeau voor de kerk

Stel je eens voor… ga 150 jaar terug in de tijd, ergens rond 1870, paard en wagen op de zandpaden, de boeren in blauwe kiel en op klompen, de vrouwen een short voor en misschien een kapje op hun hoofd, een hond tilt zijn poot op, lantaarns zijn er nog amper. De Stompwijkse vaart stroomt, er is geen beschoeiing. En er wordt een kerk gebouwd in een kleine gemeenschap.

Eentje die nu al 150 jaar stand houdt en met zijn torenhoge toren het middelpunt van ons dorp en de omgeving bepaalt. Een kerk waar zeer waarschijnlijk families uit Stompwijk aan mee helpen bouwen. Het lijkt erg lang geleden, aan de andere kant  zijn mijn vader en moeder in 1921 geboren. Ze zijn in deze kerk getrouwd, net als hun ouders. Al mijn ooms en tantes zijn er in ieder geval gedoopt en als ze niet uitgevlogen waren, soms ook begraven op de nabij gelegen begraafplaats. Er zijn eerste communies en feestdagen gevierd, het mooie servies uit de kast. Op bedevaart als bruidje in een witte jurk met wit gekalkte schoentjes. De kerk stond centraal, er was weinig anders. En de invloed van de kerk was enorm. Allemaal nostalgie maar ook een heel goede reden om hier bij stil te staan.

Wat zou een mooi cadeau zijn voor de kerk? Op dat moment zag ik een speciaal gelegenheidskoor voorbij komen. Het Jerusalem Passion Koor uit Voorburg en verre omstreken. Denise, de bovenbuurvrouw van onze dochter Laura zingt hierin, en haar vader Hans Matla is dirigent. Een gelegenheidskoor variërend van 150-200 man/vrouw die 6 stemmig zingen, onder begeleiding van 5 muzikanten en 3 solisten. Voor alle duidelijkheid, in onze kerk passen er ruim 80.

Ik wilde wel eens weten hoe dat in onze kerk klinkt, vandaar dat er contacten zijn gelegd en er inmiddels een groepje hier actief mee aan de slag is gegaan. Om dit te kunnen financieren zijn diverse fondsen aangeschreven en hebben we inmiddels budget om dit koor naar onze kerk te halen. We gaan hier de komende weken meer aandacht aan besteden.

Eerst willen we alle Stompwijkers de gelegenheid geven om naar dit concert te komen luisteren. Om daarna de aandacht te verleggen naar het bisdom en de buren in Zoeterwoude, Leidschendam en Voorburg. Het is immers in het weekend van Burendag, het gezegde zegt luidt niet voor niets: beter een goede buur dan een verre vriend. U krijgt echter de primeur om alvast in te schrijven.

Vroeger was het ondenkbaar dat je als katholiek een andere kerk zou gaan bezoeken, nu kunnen we in elkaars keuken kijken. Geen grenzen maar open deuren. Iedereen is dus van harte welkom op zondag 24 september om 14.30 uur in de kerk.

Om niemand teleur te stellen  bij de deur van een te volle kerk, is aanmelding vooraf noodzakelijk. Wil je verzekerd zijn van een plaatsje bij de uitvoering van dit populaire koor, meld je dan alvast aan. Dat kan via de onderstaande link https://forms.gle/YyzhKnqjW5ah4yZ1A

Petra