Eerste bezoek POP-up-Schrijfbureau Talentenloods

 Op woensdagavond 15 februari was ik voor de eerste keer in de Bibliotheek in Stompwijk. De vriendelijke medewerkers zeiden al dat er vaak maar weinig mensen in dat uurtje komen, maar voor mij is iedereen – ook de medewerkers – belangrijk voor de feedback in het schrijfproces de komende 6 maanden van mijn sprookjesboek. Zo werd ik ook uitgenodigd om in de Dorpsketting te schrijven. Ik heb een sprookje op rijm voordragen en twee uitgeschreven sprookjes meegeven voor de kleinkinderen van 11 en 12 jaar om te vragen hoe zij het vinden als ze het lezen zonder dat ik erover vertel. Sprookjes voor grote kinderen? Ja, omdat het sprookjes over de industrialisatie zijn en uitdagingen voor een duurzame toekomst. In sprookjes kan alles! Natuurlijk is het zo dat kinderen steeds minder lezen en zeker de oudere kinderen. Iets wat niet heel gek is in deze tijd, want waar wij op school leren om tekentjes en daarmee woorden en zinnen om te zetten in beelden, zo doet de computer dat met computertaal in nullen en eentjes en heb je gelijk beeld. Maar toch wil ik voor kinderen én volwassenen sprookjes schrijven, omdat in sprookjes alles kan en het veel ruimte laat voor verbeelding. Ik hoop dat het inspireert creativiteit te gebruiken voor het bedenken van nieuwe oplossingen. Zoals Jules Verne ooit bedacht dat we naar de maan konden. Het eerste sprookje gaat over De nieuwe kleren van de koningin. De industrialisatie begon met de kledingindustrie. Toen was er te weinig kleding, nu teveel. Zoveel, dat kledingoverschot zelfs in de woestijn belandt. Iedereen draagt kleding, dus hoe meer we ervan begrijpen hoe meer we er ook aan kunnen gaan doen. Het tweede sprookje dat ik heb geschreven gaat over de staalindustrie. Staal zit in zoveel producten, waaronder auto’s. Maar daar is wel ijzererts voor nodig en graven we hele stukken aarde voor af. Staal is in principe oneindig te recyclen, maar waarom wordt er dan bij het staalproces maar 20% schroot (afval stalen producten) gebruikt en is er dus steeds voor 80% vers ijzererts nodig? Het mooiste zou ik vinden als de sprookjes gekoppeld zouden kunnen worden aan technieklessen op de basisschool. Voorlopig ben ik eerst aan het schrijven. Iedere week een ‘vers’ sprookje. Zowel op rijm als uitgeschreven. Ik zou het erg leuk vinden om ook een sprookje te maken dat met Stompwijk te maken heeft. Marianne is van de historie en wil me daarbij de volgende keer helpen. U ook? Ik ben op woensdag 15 maart weer aanwezig van 18.30-19.30 en dan weer 12 april, 10 mei, 14 juni en 19 juli. Behalve feedback op de nieuwe sprookjes kun je ook je eigen gedichten/verhalen aan mij voorleggen. Voor mijn eerdere twee kinderboeken zie de website juffrouwhendriks.nl

Wist je dat?

Kinderen met dyslexie kunnen gratis lid worden van passendlezen.nl Dit is de luisterbibliotheek met de afdeling ‘Superboek’ voor kinderen met een leesbeperking en is net als de gewone bibliotheek gratis tot hun 18e jaar. Voor deze bibliotheek heb ik mijn eerste kinderboek mogen inspreken ‘Juffrouw HEndriKS, de beuk erin!’ Juffrouw Hendriks wordt invalkracht in groep 8 op basisschool De Beuk waar gebeukt moet worden voor de beste resultaten. De slechtste leerling moet in groep 8 met kamp voor altijd van school verdwijnen. Drie jongens zijn genomineerd en gaan er vandoor. Zal het hen lukken om het schoolsysteem te veranderen?

Het boek kan ook gratis gedownload worden op de website juffrouwhendriks.nl. Tijdens Corona heb ik het ook ingesproken voor wie liever wil luisteren: via de website of op Spotify.

Graag tot ziens!

Angelique Schipper

POP-up-Schrijfbureau Talentenloods

info@talentenloods.nl