Ook in 2023 en 2024 ondersteuning vanwege nasleep corona      

Bestrijden van eenzaamheid, voorkomen en oplossen van schulden, inwoners ondersteunen naar een baan, behouden van levendige winkelgebieden, inwoners zoveel mogelijk gelijke kansen geven, steunen van culturele voorzieningen en creëren van openbare plekken waar je fijn kunt verblijven. Daarvoor is er ook de komende jaren aandacht vanuit het Coronaherstelbeleid. Tegelijkertijd zien we door allerlei ontwikkelingen nieuwe maatschappelijke problemen ontstaan. Er wordt onderzocht hoe deze het beste kunnen worden aangepakt.

Wethouder Astrid van Eekelen: “We zien dat inwoners, ondernemers en organisaties in onze gemeente nog steeds worstelen met verschillende uitdagingen. Maar dit is niet meer alleen door corona. Dit komt ook door allerlei nieuwe ontwikkelingen, zoals de stijgende energiekosten en de oorlog in Oekraïne. Daarom sluit het Coronaherstelbeleid niet meer volledig aan. We gaan samen met de gemeenteraad op zoek naar manieren om iedereen die het nodig heeft te helpen om deze lastige en onzekere tijd zo goed mogelijk door te komen.”

Sterker uit de crisis

Voor het Coronaherstelbeleid heeft de gemeente eerder € 10 miljoen gereserveerd, met de ambitie om sterker uit de crisis te komen. Van daaruit zijn dit jaar onder andere zomeractiviteiten voor de jeugd georganiseerd, er is een participatiecoach aangesteld die inwoners ondersteunt op weg naar werk, er is meer aandacht voor schuldhulpverlening bij particulieren en ondernemers, het Huygenskwartier krijgt een VVE, culturele ZZP’ers zijn ondersteund, er wordt een groenspeelplan geschreven en er zijn QR-FIT beweegroutes bedacht.

De komende jaren krijgen een aantal van deze projecten nog een vervolg. Er is al in kaart gebracht wat hier financieel voor nodig is. Het college stelt voor om wat er daarna nog over is van de oorspronkelijke bestemmingsreserve van € 10 miljoen, ruim € 4 miljoen, terug te laten gaan naar de algemene reserve van de gemeente, waardoor het aan andere dingen uitgegeven kan worden. De gemeenteraad beslist hier later dit jaar over.