Met de nieuwe verordening sociale en middeldure woningbouw Leidschendam-Voorburg 2022 gelden aangescherpte regels voor projectontwikkelaars. Wethouder Floor Kist: “In onze gemeente is veel vraag naar sociale huurwoningen en woningen in het middeldure segment. De nieuwe regels zorgen ervoor dat we sociale woningen langer kunnen behouden en dat mensen kunnen doorstromen naar een woning in de omgeving.”
Meer maatwerk
In de praktijk vragen jongeren bijvoorbeeld om studio’s. De verordening maakt het mogelijk om meer maatwerk te leveren.
Sociale huurwoningen voor de doelgroep
De sociale huurwoningen die marktpartijen realiseren, komen nu vaak niet terecht bij de juiste doelgroep, zoals huishoudens die op basis van hun inkomen recht hebben op huurtoeslag en kwetsbare inwoners. De toewijzing van sociale huurwoningen moet volgens de nieuwe verordening daarom ofwel via Woonnet Haaglanden ofwel via nadere regels op grond van de Huisvestingsverordening plaatsvinden.
Woningcorporaties vanaf de start betrokken
In de nieuwe verordening is nu ook geregeld dat de woningcorporaties op initiatief van de marktpartij zo vroeg mogelijk aan tafel komen na het indienen van een woningbouwplan. Dit is voor de gemeente onder andere een voorwaarde om een intentieovereenkomst met de indiener van het bouwplan af te sluiten. Na het indienen van een bouwplan bij de gemeente kunnen de woningcorporaties in onze gemeente de keuze maken om wel of niet te investeren in het plan.
De nieuwe verordening gaat per 1 juli 2022 in en heet voluit de ‘Verordening sociale en middeldure woningbouw Leidschendam-Voorburg 2022’. De verordening vervangt de huidige verordening uit 2020.