Oekraïense Vluchtelingen in Leidschendam-Voorburg

Gezamenlijk zijn de gemeenten in de regio Haaglanden er in geslaagd om noodopvang voor ruim 1650 mensen te regelen. Dit aanbod is geregeld langs de lijnen van beschikbaarheid en waardigheid van de opvang. Opvang in sporthallen en dergelijke worden zo lang mogelijk vermeden. De noodopvang is door de gemeenten samen geregeld en betaald. Leidschendam-Voorburg wil aanvullend zo snel mogelijk langdurige opvang realiseren op locaties die op redelijke termijn geschikt te maken zijn voor bewoning.  Inwoners die mensen uit Oekraïne in huis nemen krijgen ondersteuning van de gemeente en maatschappelijke organisaties werken samen om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen.

Ook in Leidschendam-Voorburg komen vluchtelingen uit Oekraïne aan. Tot en met maandag 21 maart  zijn bijna 60 personen (volwassenen en kinderen) ingeschreven. Deze mensen verblijven nu bij gastgezinnen. Dagelijks komen daar nieuwe inschrijvingen bij.

Binnen onze gemeente lukt centrale acute noodopvang in hotels tot nu toe niet. De hotels hebben onvoldoende capaciteit en er zijn geen vakantieparken waar de gemeente gebruik van kan maken. Ook de leegstaande ziekenhuizen zijn nu geen optie, omdat er geen voorzieningen als gas water licht, sanitair meer aanwezig zijn. We blijven zoeken naar noodopvangplekken.

De gemeentelijke projectorganisatie voor de opvang zoekt ondertussen vooral naar locaties die geschikt (te maken) zijn voor langdurige duurzame opvang. Wethouder Floor Kist: ”Het is heel mooi dat er inwoners zijn die vluchtelingen in huis nemen. Maar dat kan geen jaren duren. Daarom kijken we met voorrang naar locaties die we snel geschikt kunnen maken om gezinnen voor langere tijd een eigen plek te geven. De duur waarvoor een locatie beschikbaar is, hoeveel mensen we kunnen opvangen en hoe snel we de locatie bewoonbaar kunnen maken zijn hierbij van belang. We kijken zowel naar het eigen gemeentelijk vastgoed als naar vastgoed van particulieren. Het is jammer dat de ziekenhuizen bijvoorbeeld af zijn gevallen.”

Inschrijven bij de gemeente

De Broodfabriek in Rijswijk is het regionale meldpunt voor vluchtelingen. Van daaruit vindt verspreiding over de regio plaats. Het is belangrijk dat Oekraïense vluchtelingen zich vervolgens inschrijven in de gemeente. Dan kunnen ze gebruik maken van voorzieningen zoals zorg, inkomen en onderwijs zodra deze geregeld zijn.

Er zijn speciale inschrijfmomenten ingericht waar een tolk bij aanwezig is. Burgemeester Jules Bijl: “Op dit moment werkt het gemeentelijke projectteam hard om de voorzieningen zo snel mogelijk te regelen. We werken samen met maatschappelijke partners en zijn in gesprek met de schoolbesturen. Hoewel we ook afhankelijk zijn van de Rijksoverheid bij het treffen van maatregelen, wachten we niet af en zetten we in regionaal verband ook de schouders eronder.”

Het Rijk heeft aangegeven de kosten, die gemeenten maken voor het organiseren van opvang en de opvang zelf, te vergoeden. Binnen de regio is daarvoor een verdeelsleutel afgesproken. Vooruitlopend op de regeling vanuit het Rijk, maakt de gemeente inmiddels natuurlijk al kosten om de mensen uit Oekraïne zo goed mogelijk (langdurig) te helpen. Zoals ook gebeurd is bij de coronacrisis, stelt het college aan de gemeenteraad voor een bedrag in de begroting te reserveren om deze kosten op te vangen. 

Informatie

Informatie over opvang, zorg, inkomen en onderwijs staat op www.lv.nl/oekraine

LVvoorElkaar coördineert initiatieven en vrijwilligerswerk. Vluchtelingen die op dit moment in Leidschendam-Voorburg verblijven of daarnaartoe op weg zijn, kunnen zich op doordeweekse dagen van 8:00 tot 23:00 uur melden bij de Broodfabriek in Rijswijk. Daar krijgen zij te horen waar er in de regio een opvangplek beschikbaar is.

De opvang in hotels is voor de eerste nood. Intussen werkt de gemeente aan korte en lange termijn oplossingen om de vluchtelingen op een veilige en humane manier te huisvesten

Vooralsnog dus geen  Oekraïense vluchtelingen in Stompwijk

Door Jacqueline van der Krogt en Anton van der Haar is op verzoek van de gemeente om verblijfplekken aan te reiken voor Oekraïense vluchtelingen het idee bij de gemeente neergelegd het voormalig gebouw van Luiten Wonen hiervoor ter beschikking te stellen.  Gebouw is gestoffeerd en kan redelijk snel betrokken kan worden.

De gemeente heeft hier kennis van genomen en houdt het voorlopig in beraad. Vooralsnog wordt eerst naar grotere locaties gekeken (bijv. kantoorpanden), maar heeft de complexiteit dat daar veel aan verbouwd moet worden en juist hiervoor is een gebrek aan personeel. Het idee is dus niet weg. We wachten af. Op deze manier zou Stompwijk een steentje bij kunnen dragen.  Dank aan Anton en Jacqueline voor hun suggesties

Penchi Harteveld – Gebiedsregisseur Stompwijk

Leo Oliehoek – redactie Dorpsketting