Subsidie voor aardgasvrije wijken
In Leidschendam-Voorburg werken we aan een duurzame toekomst. CO₂-neutraal zijn in 2050, dat is het doel. Onder andere door aardgas te vervangen door schonere energiebronnen. Voor de wijk De Heuvel/Amstelwijk zien we mogelijkheden om als eerste van het aardgas af te gaan. Hiertoe heeft de gemeente in 2021 een aanvraag ingediend voor de derde en laatste subsidieronde van het Rijksprogramma Aardgasvrije Wijken (PAW). Vandaag is bekend gemaakt dat de subsidieaanvraag om een deel van De Heuvel/Amstelwijk aardgasvrij te maken niet is toegekend. Desondanks gaat de gemeente, in samenwerking met de woningcorporaties, bewoners en andere belanghebbende, door met het verduurzamen van de wijk. Om dit te bewerkstelligen wordt gekeken naar bredere financieringsmogelijkheden vanuit het Rijk.
Wethouder duurzaamheid Jan-Willem Rouwendal: “In de transitie naar aardgasvrij is de gemeente, samen met de woningcorporaties, al volop bezig te onderzoeken hoe we woningen op een andere manier kunnen verwarmen. De afwijzing van deze subsidieaanvraag is een tegenslag, maar geeft ons de ruimte om een stap terug te doen en – buiten de kaders van de aanvraag om – alle haalbare warmteoplossingen opnieuw te onderzoeken.”
De eerste wijk op weg naar duurzame energie
In de Transitievisie Warmte (TVW) staat in welke volgorde wijken van het aardgas gaan en welke alternatieve energiebronnen tot de mogelijkheden behoren. Omdat de wijk De Heuvel/Amstelwijk nabij de Dunea-rivierwaterleiding ligt, ziet de gemeente kansen voor deze wijk om als eerste van het aardgas af te gaan. Uit dit water kan namelijk warmte of koude worden gehaald om woningen te verwarmen of te koelen. De gemeente onderzoekt dit jaar samen met de wijk of aquathermie (warmte uit water) inderdaad de meest kansrijke oplossing is de wijk en kijkt daarbij ook naar andere duurzame oplossingen.
Wijkuitvoeringsplan
De gemeente start dit jaar met het maken van een wijkuitvoeringsplan voor De Heuvel/Amstelwijk. Dit is een uitgebreid participatieproces samen met de inwoners en andere betrokkenen om uiteindelijk de beste warmteoplossing voor de buurt te kiezen. Woningeigenaren beslissen uiteindelijk zelf op welke andere energiebron ze overstappen. Dit kunnen ook verschillende oplossingen zijn. De gemeente ondersteunt inwoners bij het onderzoek en het nemen van maatregelen. Lees alles over de ontwikkelingen van het wijkuitvoeringsplan op www.lv.nl/energietransitie