OEK DE JONG
De Magie van het Beeld
Mini-essays over kijken naar kunst
In de ‘magie van het beeld’ verzamelt Oek de Jong zo’n veertig korte stukken over kunst en kunstenaars, die hij schreef voor ‘Museumtijdschrift’.
Over een intieme ets van Rembrandt, de bekende foto van Marilyn Monroe op het luchtrooster van de metro, een cirkel in de Sahara van Richard Long, foto’s van Nan Goldin, Saul Leiter, Weegee en Koos Breukel, een performance van Marina Abramovic, Picasso en de vrouwen, het offerlam van Zurbarán, een ‘shot’ uit de film “Paris”, Texas, de bewegwijzering in de New Yorkse metro en de berg van Cézanne, die de schrijver in ijzige kou en een razende mistral beklom. Een stoet van beelden inspireerde Oek de Jong tot een reeks van mini-essays, waarin het plezier van het kijken voorop staat.
(Aldus de achterflap van het boek.)
Hij begint ‘Magie van het beeld’ met de volgende zinnen; “Zo is het misschien begonnen. Een van onze vroegste voorouders zag op een dag de schaduw van een tak op een rotswand en begon ernaar te kijken. In het felle zonlicht was die schaduw haarscherp. Dit was een beeld, niet het ding zelf, maar een beeld van dat ding. De voorouder verwonderde zich over hoe dat beeld hem beroerde. Hij vond het mooi en wilde dit beeld ‘vangen’. Nu hoefde hij alleen nog maar bij de vuurplaats een stukje verkoold hout te pakken en de schaduw op de rotswand na te trekken om het tekenen te ontdekken. …”
Deze woorden beloven een heel aantal verrassende hoofdstukjes, waarin je eens op een andere manier naar de bekende beelden leert kijken…
Oek de Jong is een Nederlandse schrijver.
Geboren in 1952. Hij bracht zijn jeugd door in Dokkum en Goes. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van Amsterdam.
Ikzelf leerde hem kennen als schrijver van ‘de Hemelvaart van Massimo’ een verhalenbundel uit 1977.. ‘Opwaaiende zomerjurken’ maakte pas echt indruk, dus ‘Cirkel in het gras’ uit werd ook verslonden!
En recent kennen we ‘Hokwerda’s kind’, ‘Pier en oceaan’ en als laatste grote werk ‘Zwarte Schuur’!
Dit nieuwe boek is dus ook weer een aanrader.