Even onverwacht als de eerste corona lockdown in maart 2020 vielen de huidige coronaregels rauw op ons dak. Vol energie en met veel ideeën om de gigantische conora-impact te boven te komen waren we aan de slag om De Bles te redden en voorzichtig weer vooruit te kijken. En op maximale snelheid, midden in de bocht, trok de overheid keihard aan de coronahandrem. Al slippend en slingerend hadden we een paar dagen nodig om het stuur weer onder controle te krijgen en niet keihard te crashen.
Ook wij hebben diverse keren overheidssteun gekregen in de afgelopen 20 maanden en onze betrokken huisbaas heeft enorm bijgedragen in de huur. En niet te vergeten alle dorpsgenoten die hebben meegeleefd en ons hebben gesteund door vaak eten af te halen. Al die hulp heeft ervoor gezorgd dat De Bles nog steeds bestaat, maar het moge duidelijk zijn dat die steun bij lange na niet voldoende is om er nu financieel goed voor te staan. De compensaties waren hoogstnoodzakelijk, maar zeker niet alles dekkend. Het laatste wat we nu konden gebruiken is opnieuw beperkende maatregelen. Op het moment dat die toch worden afgeroepen, dan wordt het ineens een heel reële optie om de deuren voorgoed te sluiten. Die optie ging deze keer voor het eerst sinds de coronacrisis door mijn hoofd.
Terugkijkend naar wat er de afgelopen 6 jaar allemaal gebeurd is, wat we opgebouwd hebben, hoe het enthousiasme ten aanzien van De Bles gegroeid is en wat – in een tijd dat de meeste horecabedrijven te weinig medewerkers hebben – een fraai team er staat vol leuke medewerkers, dan zou stoppen wel erg spijtig zijn. Het kan hier toch niet eindigen? Niet voor mij, niet voor de Bles en ook zeker niet voor alle ruim 40 medewerkers, die loyaal aan en betrokken zijn bij het bedrijf. Dus stoppen is geen optie.
Wederom verwerken we met elkaar de teleurstelling en kijken we naar de huidige mogelijkheden. Er zijn meer dan genoeg ideeën, maar de vraag is natuurlijk wel waar behoefte aan is. Organiseren om te organiseren heeft geen zin, we moeten dingen doen waar onze gasten blij van worden en graag naar toe komen.
Nieuwe menukaart
Een verandering die we hoe dan ook gaan doorvoeren is het volledig aanpassen van onze menukaart. Al sinds de opening in 2016 hebben we ‘classics’ op de kaart die zoveel besteld worden dat we deze nooit van de kaart hebben willen halen. De keerzijde daarvan is dat we te weinig ruimte hebben voor variatie en de kaart te weinig verrassend is. Als je vaker bij De Bles eet dan kom je daardoor vaak op dezelfde gerechten uit. Een tikkeltje saai, dus vervangen we ALLE gerechten op onze menu kaart en trappen we aanstaande vrijdag 19 november af met een compleet nieuwe kaart waarop je geen enkele van de huidige gerechten terug zult vinden. We hopen dat we hiermee onze dorpsgenoten een extra reden geven om de komende weken weer bij De Bles te komen eten. Of om aankomende dinsdag t/m donderdag nog even snel je favoriete ‘classic’ te komen eten voordat die verdwijnt.
Met gastvrije groet,
Jeroen de Gier