Na 38,5 jaar nemen oprichters van ’t Geertje Wim en Ada afscheid van de boerderij. De boerderij wordt overgedragen aan hun 3 kinderen Rick, Willeke en Marleen en haar man Richard.
Hein en Mien runnen de boerderij van 1948 tot 1982. We nemen jullie even mee terug naar 1948. Hein en Mien kochten deze boerderij. Het was een oud achterstallig boerderijtje met een paar varkens, koeien en kippen. De plek werd hen afgeraden omdat het moeilijk was om je brood er te verdienen. Maar de plek stond hen aan. Ze begonnen met het verhuren van roeibootjes en maakten er samen met hun 10 opgroeiende kinderen het beste van.
Overname door Wim en Ada
Wim (oudste zoon van Hein en Mien) en Ada van Rijn namen de boerderij in mei 1982 over en gingen er wonen met hun 3 kinderen: Eline 4 jaar, Rick 3 jaar en Willeke 9 maanden. Zij gaven de boerderij de naam ’t Geertje, vernoemd naar de Geerpolder waar het in staat.
De boerderij was nog steeds oud en niet van deze tijd maar wederom, Wim en Ada zagen de schoonheid van de plek en begonnen met veel passie aan hun levenswerk: Het verbinden van stad met platteland.
Ze begonnen met 24 koeien, 9 varkens, 80 kippen en 6 geiten die zij meenamen van hun vorige woning waar ze een weilandje hadden.
Heel veel gebouwd
Er werd heel veel gebouwd. Als eerste een geitenschuur met capaciteit tot 70 melkgeiten. Ada begon met geitenkaas maken (gewoon in de keuken). Dus gauw werd er een winkeltje gemaakt. Er kwam een kaasmakerij. En in 1987 kwam hun 4e telg: Marleen.
In 1990 kwam er een loods voor de machines, een nieuw varkensverblijf en de schuur tegenover de huidige geitenschuur die toen diende als werkplaats en lammerenhok. De hooitas maakte plaats voor een grotere winkel en er kwam een nieuwe geitenschuur. Ook kwam er een klein restaurantje uitkijkend op de kippen waar we koffie, cake en broodjes verkochten. In 1995 was dit allemaal gerealiseerd.
Stad met platteland verbinden
Heel veel voorwaarden waren geschept om te werken aan het echte doel: ‘mensen verbinden met het platteland’. Waar komt de melk vandaan? Hoe ziet een varken eruit? Hoe gaat het reilen en zeilen op een boerderij. Het ontvangen van mensen op de boerderij kreeg steeds meer vorm. Er kwamen meer dagjes mensen, kinderpartijtjes, scholen, verschillende groepen voor een rondleiding etc. Er was nog een hele grote wens: de overgang van gangbaar naar biologisch. Wat is er mooier om mensen te kunnen laten zien hoe je zo natuurlijk mogelijk kunt boeren met respect voor dier en milieu.
Overgang naar biologisch
In 2002 hebben wij eindelijk genoeg eigen land en een nieuwe koeienstal die aan alle eisen voldoet om biologisch te mogen zijn.
Wat houdt biologisch eigenlijk in? Biologisch bestaat uit 2 belangrijke facetten. De dieren hebben bepaalden behoeften en daar pas je hun leefruimten op aan waarvan voldoende ruimte en de mogelijkheid om zowel binnen als buiten te kunnen zijn 2 belangrijke voorwaarden zijn. En het geproduceerde voedsel is met respect voor het milieu geproduceerd dus zonder gifstoffen of andere middelen die de natuur negatief beïnvloeden.
Wij zijn dan ook trots om te kunnen zeggen dat onze bedrijfsvoering geheel biologisch is. Door de nieuwe koeienstal is er plek gekomen in de oude koeienstal die sindsdien dient als restaurant. Inmiddels zijn er zo een 23 melkkoeien, 100 melkgeiten, 40 varkens en 200 kippen.
Koeienkaas
Met de nieuwe koeienstal is er ook een zuivelruimte gemaakt aangrenzend aan de koeienmelkstelliing. Vanaf nu maken ook zelf onze eigen biologische koeienkaas!
Landwinkel
In 2006 vindt de coöperatie Landwinkel haar start en sluiten wij ons hier ook bij aan. Dit geeft ons de mogelijkheid om naast onze eigen kaas, vlees en zuivel nog veel meer soorten producten te verkopen van ondernemers die allemaal met net zoveel passie bezig zijn met hun producten.
Schapen
Richard, de vriend van Marleen raakt steeds meer betrokken bij de boerderij en begint met het opfokken van schapen. Wij hebben nu 10 schapen waarvan we de lammeren houden voor het vlees.
Dependance in Haarzuilens
In 2013 begint zoon Rick met zijn vrouw en 2 kinderen (inmiddels 4) Geertjes Hoeve in Haarzuilens. Een boerderij met 120 geiten en 40 varkens, Landwinkel en restaurant. Ook hier is de missie: het verbinden van stad met platteland. Inmiddels weten ook heel wat gezinnen en groepen de weg naar Geertjes Hoeve te vinden.
Trouwerij Marleen en Richard
In 2015 geven Marleen (jongste dochter) en Richard het ja-woord aan elkaar in de koeienstal. Dit is zo een mooi moment en de koeien doen op de achtergrond zo goed mee dat we sinds die tijd ook een officiële trouwlocatie zijn.
Team Geertje
Wim en Ada deden heel lang alles samen. Wim melkte de koeien en de geiten. Alle dieren voeren, uitmesten, schuren bouwen (gelukkig wel met hulp) en alle hand en spandiensten op de boerderij. Ada maakte kaas, zuivel, verkoop in de winkel en zorgde voor het huishouden en de kinderen.
Inmiddels is ons team niet meer weg te denken en hebben we 10 vaste mensen in dienst en 20 oproepkrachten. Samen maken we ’t sfeertje van ‘t Geertje
Overname 3e generatie
En nu is het dan zo ver. Ada en Wim nemen na ruim 38 jaar ziel en zaligheid in de boerderij gelegd te hebben afscheid van deze prachtige boerderij. Wij hebben heel veel zin om de boerderij verder voort te zetten op de zelfde manier als Wim en Ada dat altijd hebben gedaan.
Wat houdt dat in? Alle landbouwdieren biologisch te houden en van hieruit gezond en lekker voedsel te produceren. Dit verkopen aan huis en de kringloop op die manier kort te houden. Mensen in contact brengen met het reilen en zeilen op de boerderij doormiddel van onze dieren, de producten en (groeps)activiteiten.
Voorstel rondje
Marleen (33) en Richard (39). Man en vrouw en samen 2 kinderen Pim en Max. Marleen kwam sinds 2010 in de maatschap en Richard in 2017. Zij wonen nu op de boerderij. Marleen heeft de middelbare hotelschool afgerond. Vanaf kinds af aan zat er al een kleine ondernemer in haar. Spelen was niet zo haar ding. Wel ijsjes aanvullen voor de verkoop, kaas raspen voor in de winkel, roeiboten verhuren en overal helpen waar kon. Richard heeft de agrarische landbouwopleiding gedaan en werkte altijd bij Luitenfood. Een bekende vleeshandel in Stompwijk. Leuk natuurlijk. Maar met levende dieren en mensen werken is nog veel leuker. Dus hij is blij dat hij Marleen heeft getroffen en dat daar een hele boerderij bij kwam kijken.
Willeke (39). Zij heeft de agrarische tuinbouwschool richting bloemsierkunst afgerond en zag zichzelf al helemaal in haar eigen bloemenwinkel staan waar ze ook workshops pottenbakken en bloemschikken zou geven. Met daarbij een paar bistrosetjes met eigen gebakken taart en koffie en thee.
Maar het liep anders en ze ging culturele maatschappelijke vorming studeren in Utrecht en rolde van daaruit in de kinderopvang. Ondertussen zag zij steeds meer haar plek voor zich op de boerderij om met de familie de boerderij verder te brengen. En inmiddels trotse mede-eigenaar. Ze woont niet op de boerderij maar wel heel erg in de buurt met haar vriend Peter en dochtertje Adeline.
Rick (41). Sinds 2000 in de maatschap. Vroeger altijd gedacht Boerderij ’t Geertje over te nemen en hier te gaan wonen. Maar hij vond met zijn gezin een mooie plek in Haarzuilens om iets gelijksoortig te beginnen. En deze plek is nog niet uitgekristalliseerd. Op dit moment op de achtergrond betrokken en wie weet welke rol in de toekomst is weggelegd.
Het vuur blijft branden
Wim en Ada stoppen? Zeker niet, al zijn ze inmiddels 70 jaar. Zij blijven nauw betrokken bij de boerderij. Het is immers hun levenswerk, dat laat je niet zomaar los.
En Wim? … die gaat verder met De Groene Ontmoeting. Een stichting die in het verlengde staat van ’t Geertje. De Groene Ontmoeting is een gebiedsconcept, waarbij beleving, eten, leren en beheer vanuit de kringloopgedachte onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
Er komt een natuureducatie centrum, permacultuurtuin, museum over het zelfvoorzienende levenswijze van vroeger. Het voedselbos wordt verder ontwikkelt. En zo kan hij nog wel even doorgaan. Dus gelukkig is er nog genoeg werk. Deze ontwikkelingen kun je volgen op www.degroeneontmoeting.nl