Leidschendam, Voorburg en Stompwijk hebben ieder een eigen gebiedsregisseur. Maar wie zijn zij? En wat doen zij precies? We stellen ze graag even voor. Deze keer: Penchi Harteveld. Sinds 1998 in verschillende functies werkzaam bij de gemeente, sinds 2017 als gebiedsregisseur Stompwijk.
Gebiedsregisseur, wat is dat?
“Ik zie mezelf als verbinder, gids en regisseur. Bijvoorbeeld wanneer iemand een activiteit voor eenzame inwoners wil organiseren, maar niet weet waar hij terecht kan voor financiële ondersteuning. Of wanneer een inwoner, ondernemer of organisatie samenwerking zoekt, maar niet precies weet wie de juiste kennis in huis heeft. Ik verwijs ze door naar het juiste loket.”
En bij andere zaken die de gemeente aangaan? Hondenpoep, overhangende takken, losliggende stoeptegels?
“Dat soort onderwerpen gaan niet via de gebiedsregisseurs, maar kunnen worden gemeld via het Meldpunt Openbare Ruimte (lv.nl/melden). Voor mij is er wel een rol als dit stroef verloopt, bijvoorbeeld als deze melding onverhoopt blijft liggen. Of als er andere onderwerpen leven die de gemeente aangaan, maar waar geen meldpunt voor is. Ik zorg dan dat dit onder de aandacht komt van de juiste collega’s. Ik pak dus zelf geen vragen of problemen op, maar ik zorg dat ze bij de juiste persoon of organisatie terechtkomen. Op die manier schakel ik continu tussen inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente.”
Kun je iets vertellen over je werkgebied, Stompwijk?
“Stompwijk en het buitengebied zijn prachtig, het is een geweldig mooie omgeving. Kenmerkend vind ik ook het organiserend vermogen van inwoners, ondernemers en organisaties. Een ouderensoos, een eigen website en informatieblad zoals de Dorpsketting, dat regelen ze in Stompwijk gewoon zelf. Ook tijdens Corona zijn er veel initiatieven opgestart. In Stompwijk ondernemen ze gelijk actie. Dat waardeer ik. Burgerinitiatieven zijn belangrijk om de leefbaarheid te vergroten.”
Wanneer is jouw werkdag geslaagd?
“Als het mij lukt om mensen te helpen bij een kwestie waar zij mee worstelen. Onlangs kwam er bijvoorbeeld een inwoner met een goed idee: een verrassingsmaaltijd om eenzame inwoners tijdens de coronacrisis een hart onder de riem te steken. Het was best kort dag en een uitdaging om alles op tijd te organiseren. Omdat ik het een goed initiatief vond, heb ik alle zeilen bijgezet. Onder andere door snel te schakelen met Vlietwensen om te kijken of ze een financiële bijdrage zouden kunnen krijgen. En door aan collega’s voor te leggen of we nog iets extra’s konden doen om het initiatief kracht bij te zetten, in de vorm van briefkaarten. Als dit soort dingen slagen, en ik zie het effect dat dit heeft op inwoners, dan is mijn werkdag geslaagd.”
Waar ga je je de komende tijd mee bezig houden?
“Het afgelopen jaar ben ik begonnen met spreekuren voor iedereen die vragen of ideeën heeft. Deze spreekuren worden goed bezocht. Niet alleen door inwoners maar ook door partners, zoals politie. Daarnaast ga ik collega’s nog vaker meenemen in het gebied. Ik wil hen nog meer kennis laten maken met Stompwijk, zodat we nog beter kunnen inspelen op de unieke behoeften van dit gebied.”
Spreekuren
De gebiedsregisseurs houden iedere maand telefonische en/of fysieke spreekuren voor inwoners en organisaties met vragen of ideeën voor hun buurt. Bijvoorbeeld op het gebied van groen, verkeer, veiligheid of activiteiten voor de buurt.
Het eerstvolgende spreekuur:
Stompwijk: Penchi Harteveld, maandag 7 september van 11.00 tot 14.00 uur in het Dorpspunt