Woensdag 10 juni was het nationale buiten speeldag. Minder gamen, meer buiten genieten van de natuur en in beweging zijn zullen de drijvende motoren achter dit idee vormen. Ik check nog even internet en zie dat het ook goed is voor je creativiteit, want spelen maakt kinderen creatief. Het helpt ze dingen te verbeelden, een eigen wereld te maken en hun fantasie te gebruiken. Maar ook met flexibel te denken en te improviseren. Nu wie is daar niet groot mee geworden. Het is goed voor je motoriek. Hierover stond afgelopen week nog een heel bericht in de krant dat de kinderen in Zeeland achterlopen in hun motoriek door o.a. te weinig leerkrachten met sportbevoegdheden en de verminderde motoriek vermindert het leervermogen. Ja zo leer je nog eens wat. Buiten spelen is goed voor je hersenontwikkeling, want dit helpt kinderen bij experimenten en probleem oplossen en draagt bij aan de ontwikkeling van het geheugen, leren, maatschappelijke ontwikkeling, want spelen biedt kinderen de kans de eigen straat en buurt te verkennen. Wie wonen er, wat zijn de rollen van deze mensen en wat zijn de regels in het dagelijks leven. Goed voor gezondheid, sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en emoties.
Kortom het is nogal wat, we zouden er goed aan doen om zelf als volwassenen meer buiten te spelen voor het zonlicht voor de vitamine D en opbouw botten. En ik merk dat het ook goed is voor het onderhouden van sociale contacten, want het was gezellig in de speeltuin. Henk de Kort van de gemeente had een verrassing meegenomen om uit te delen. Kinderen werden verwend met stoepkrijt en bellenblazers en direct werd er door drie actieve meiden een hele hinkelbaan uitgezet van minimaal 100 meter, met opdrachten waar ze hun creativiteit en samenwerking konden uit leven.
En wat een leuke speeltuin in het geworden op de Dotterbloem met twee kloekhotels van wilgentakken, een kabelbaan, klimboomstammen. Leuk om deze actie vanaf de zijlijn mee te maken. Goed bezig geweest.
Na dit schrijven, krijg ik zelf zin om zelf nog even naar buiten te gaan en een ommetje te maken. Ik heb sinds kort de app ommetje van Erik Scherder, hij nodigt mij dagelijks uit tot het maken van een ommetje. Na het lopen krijg ik een compliment van hem: Goed gedaan! en ik krijg een hersenweetje mee. Vandaag is dat: wist je dat maar liefst driekwart van de ongeveer 86 miljard zenuwcellen in de hersenen betrokken zijn bij bewegen? Je hersenen zijn volop aan het werk tijdens het ommetje.
Ik zie dat er vandaag ook lekker met stoepkrijt is gespeeld, deze hinkelbaan is nog vers en ik zie inventieve opdrachten zoals een handstand tegen een elektriciteitshuisje. Mensen op het terras, bootje in het water, fietsers en wandelaars. Vogels die uitbundig zingen. Alle zintuigen zijn actief geweest, heerlijk even bewegen na een dagje relaxen met een boek (dat was ook ontzettend lekker!).
Petra