Van veel inwoners en partijen die samenwerken met de gemeente komen verzoeken binnen voor financiële steun. Om direct maatregelen te kunnen nemen en snel te kunnen handelen is er budget nodig. Het college van burgemeester en wethouders vraagt daarom aan de gemeenteraad een coronabudget van 5 miljoen euro beschikbaar te stellen.
Dit biedt ruimte om een steunpakket uit te voeren dat gericht is op het beschermen van de sociale infrastructuur, zodat organisaties met een publieke taak (sport, cultuur, zorg en welzijn) zoveel mogelijk overeind blijven. Het beperken van economische schade, zodat banen en bedrijven in onze gemeente behouden blijven. De zelfredzaamheid van inwoners te ondersteunen en beperkingen in het geven/ontvangen van onderwijs en zorg zoveel mogelijk ondervangen.
Met het gevraagde geld is het mogelijk om verschillende voorgestelde noodmaatregelen direct uit te voeren, zoals bijvoorbeeld het kwijtschelden van lokale belastingen en opschorten (en mogelijk kwijtschelden) van huurbaten van gemeentelijk vastgoed voor kwetsbare doelgroepen. Ook is rekening gehouden met extra kosten voor de gemeentelijke organisatie, zoals het nemen van beschermende maatregelen, faciliteren van thuiswerken en het inzetten van extra capaciteit.
Gezien de bijzondere situatie, moet soms snel beslist worden over steunverzoeken. Dit betekent dat waar mogelijk de gemeente de regels soepeler interpreteert om de belasting voor inwoners en organisaties te verminderen. Daarnaast wil het college een zware procedure met bijbehorende administratieve lasten, (voor gemeente en aanvrager) die veelal horen bij verzoeken om financiële steun, voorkomen.
De huidige coronamaatregelen zijn afgekondigd tot en met 28 april 2020. Omdat het misschien langer duurt tot de situatie voor inwoners, ondernemers en organisaties zich normaliseert wordt er rekening gehouden met een periode van 6 maanden voor een geleidelijke afbouw van maatregelen.
Het voorstel voor het beschikbaar stellen van een coronabudget wordt op 9 april besproken in de gemeenteraad.