Naar aanleiding van nummer 2500

Beste redactie,

Als Stompwijkse ‘allochtoon’, mijn partner en ik zijn van oorsprong Haags-Zoetermeers, lezen ook wij wekelijks de Dorpsketting. Inmiddels wonen we namelijk alweer 10 jaar en met veel plezier in Stompwijk. Met de 2500ste uitgave en met name na het lezen van ‘Blije gezichten’ van Sem Luk besloot ik jullie een berichtje te sturen. Sem Luk brengt niet alleen een verdieping aan, maar maakt ook een koppeling naar de nieuwe generatie bewoners van het dorp en daar wil ik op aansluiten.

Mijn naam is Paula Beekhuizen (niet meer zo piep, maar wel jong van geest), ik ben maatschappelijk werker/trainer en dus geïnteresseerd in alles wat met het mens-zijn te maken heeft. Uiteraard ben ik niet op de hoogte van de toekomstplannen m.b.t de (papieren) Dorpsketting, maar ik zou het leuk vinden om bv. maandelijks een klein stukje te schrijven over (of te citeren uit) opmerkelijk nieuws met betrekking tot of ontwikkelingen in onze samenleving.

Denk er eens over na en dan hoor ik het graag. Paula

Daar hoeft de redactie niet lang over na te denken, en hier is al haar eerste bijdrage:

Vriendschap
Als kind verloopt dit meestal op een natuurlijke manier: je vroeg aan je vader, moeder, opa, oma of oppas of dat ene klasgenootje tussen de middag of na school bij jou kon komen spelen. Dat was meestal onderling en in de klas al bekokstooft. We stimuleren sociaal contact bij onze kinderen, want we vinden het belangrijk dat ze daarin groeien en ervaring opdoen. Ook als puber, jongvolwassene en volwassene blijft die behoefte aan het delen van elkaars gezelschap en/of het bouwen van vriendschappen. Maar, hoe doe je dat? En niet onbelangrijk: hoe hou je ze? Drie tips van wetenschappers:

1. Zoek het dichtbij
Als je dicht bij elkaar woont, dan is de kans dat je bevriend raakt groot. Dat wordt het zogenaamde proximity principle (nabijheids-principe) genoemd. Het werd al in 1960 ontdekt door de Amerikaanse sociaal psycholoog Theodore Newcomb. Hij volgde studentes die willekeurig kamergenoten toegewezen kregen. Aan het einde van hun studie werden de meeste huisgenoten dikke vrienden/vriendinnen.

En als je nu sinds je kindertijd al bent opgegroeid in een gemeente als Stompwijk op school en/of privé, met elkaar je puberteit doorliep en elkaar in de volwassen leeftijd ontmoette bij sport, muziek, op de Stompwijkse Kermis of bij de Paardendagen, grote kans dat zich dan langdurige vriendschappen (en mooie liefdesrelaties) hebben ontwikkeld.

2. Investeer tijd
Om vrienden te worden, moet je dus tijd met elkaar doorbrengen. De Amerikaanse communicatiewetenschapper Jeffrey Hall van Kansas University berekende in 2018 dat het zo’n 50 uur duurt voor een kennis een goede bekende wordt. Het duurt zo’n 90 uur voor zo’n goede bekende een vriend wordt.
En uiteindelijk meer dan 200 uur, voordat je echte cq. beste vrienden bent. Het gaat er dus om ‘vlieguren’ te maken, maar … loop niet te hard van stapel. Eerst maar een praatje en dan misschien samen eens ergens een drankje doen.

3. Geef een compliment
Het kan tricky zijn met het aantrekken van de stoute schoenen. Iemand zegt – gelukkigerwijs – ja op je uitnodiging. Je kunt ook afgewezen worden en dat doet letterlijk pijn, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse University of Michigan uit 2011. Proefpersonen kregen een hitteapparaatje aan hun arm, wat een pijnscheut veroorzaakte. Een hersenscan wees uit dat het deel van het brein dat pijn registreert, oplichtte. Daarna kregen proefpersonen een foto onder ogen van een geliefde, die hen had afgewezen. Hun brein bleek hetzelfde te reageren als op de fysieke pijnscheut.

Meestal vinden mensen het leuk om te worden uitgenodigd. Zeker als je erbij zegt, dat het je gezellig lijkt met die persoon. Ieder mens is daar gevoelig voor. ‘Om sociale relaties te bouwen is het belangrijk om elkaar te prijzen’, zo schrijft de Amerikaanse relatiepsycholoog Terri Apter in haar boek Passing Judgement (2018). Met een compliment laat je dus zien wat die ander voor jou betekent (bron: Vrieling, 2019).

Potentiele vriend(in) gevonden? Mooi!
Volgende keren nog meer over vriendschap, over het behouden van vriendschappen en vriendschappen over de houdbaarheidsdatum.

Wil je reageren of heb je een vraag, schrijf naar redactie@dorpsketting.nl

Paula Beekhuizen