De gemeente Leidschendam-Voorburg gaat de komende periode de strijd aan met de Japanse duizendknoop. Deze inheemse plant is op ruim 30 locaties in de gemeente gesignaleerd. De Japanse duizendknoop breidt zich razendsnel uit en heeft diepgaande wortels. Hierdoor overwoekert het andere beplanting en kan de plant schade veroorzaken aan onder andere natuur, wegen en gebouwen. Bestrijding van de Japanse duizendknoop is niet eenvoudig en is een kwestie van een lange adem.
Drie manieren van bestrijding
Voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop kiest de gemeente voor een drietal manieren. Op locaties waar slechts enkele stengels aanwezig zijn, graaft of trekt het wijkteam deze herhaaldelijk uit. Op locaties waar de plant zich makkelijk verder kan verspreiden of met een verhoogd risico voor verkeer, wordt de plant machinaal uitgegraven. Op de overige locaties wordt de plant geïnjecteerd met een chemisch bestrijdingsmiddel. Dit proces wordt jaarlijks herhaald totdat de Japanse duizendknoop definitief is verdwenen.
Sinds maart 2016 geldt er een verbod op het professioneel gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op verhardingen en beplanting. Voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop geldt een ontheffing en mag er wel een chemisch bestrijdingsmiddel gebruikt worden.
Bestrijding in tuinen
De gemeente roept inwoners op om de Japanse duizendknoop ook te bestrijden wanneer deze zich in hun tuin bevindt om zo verdere verspreiding te voorkomen. Inwoners kunnen de plant zelf bestrijden door deze herhaaldelijk uit te graven of de stengels er uit te trekken. Het snoeiafval, wortels en aarde kan het beste afgevoerd worden met de grijze container. Door het gebruik van de grijze container in plaats van de groene container wordt verdere verspreiding voorkomen.
Via het contactformulier van de gemeente op www.lv.nl/contact kunnen inwoners doorgeven wanneer zij de plant in de openbare ruimte aantreffen.