Iedere maandagmiddag gaat het er fanatiek én gezellig aan toe tijdens de bridgemiddag in het Dorpshuis. De ongeveer 35 bridgers verhuizen in het Kulturhus naar de grote zaal. Docent Jan van Die vertelt graag meer over de charme van bridge.
Kun je allereerst iets meer over jezelf vertellen?
Natuurlijk! Mijn naam is Jan van Die, ik woon in Zoetermeer en ben bridgedocent en wedstrijdleider. Iedere maandagmiddag ben ik in het Dorpshuis van Stompwijk te vinden. In mijn dagelijks leven heb ik diverse functies gehad. Zo heb ik diverse computertijdschriften uitgegeven en heb ik jarenlang de verhalen van de strip Sjors en Sjimmie bedacht.
Wat is er zo bijzonder aan bridge?
Het is een bijzonder spel omdat je per bridgemiddag maar één keer de kaarten schudt. Iedere tafel behoudt zijn eigen kaarten. Wat we wel wisselen, zijn de personen aan de tafels. Je krijgt daardoor kaarten in handen die al eerder door iemand anders gespeeld zijn. Doe jij het met diezelfde kaarten beter? Het mooie van deze aanpak is dat je de geluksfactor uit het spel haalt. Bij bridge gaat het echt om vaardigheid en gevoel. Alleen zo kun je het beste uit je kaarten halen. Ook geef je vooraf aan hoeveel slagen je denkt te halen. Als dat daadwerkelijk lukt en je hebt hoog ingezet, dan krijg je heel veel punten.
Is bridgen in Stompwijk anders dan ergens anders?
Jazeker, hier komen de mensen echt om een gezellige middag te hebben. Ze durven best een beetje risico te nemen. Dat gebeurt dan onder het mom van dat ze liever hebben dat het mis gaat, dan dat ze het niet geprobeerd hebben. Niemand heeft het idee dat hij of zij wereldkampioen kan worden. Daarom is het helemaal geen probleem als iemand een foutje maakt. Bij andere verenigingen komt dat niet voor. Dan gaan mensen echt voor de winst in een competitie. Voor mij is dat ook de reden dat ik hier al negen jaar blijf. Ik wil zelf altijd graag winnen en dat neem ik wel eens te zwaar op. Hier leer ik dat op een liefdevolle manier een beetje af, haha.
En je moet toch heel stil zijn bij bridge?
De potjes duren zo’n zes minuten, dan is iedereen gefocust. Maar daartussen is tijd genoeg om over nieuwtjes en de kleinkinderen te praten, hoor. Wat wel grappig is in Stompwijk, is dat je veel termen van het klaverjassen in het spel terug hoort. Dan hoor ik iemand zeggen dat hij of zij de slag ‘koopt’. Terwijl bridgers het altijd hebben over ‘aftroeven’.
Kun je nog nieuwe spelers gebruiken?
Mensen die al meer dan twee jaar ervaring hebben met bridgen, kunnen direct aanschuiven op maandagmiddag. Dat past bij het niveau van de huidige groep. De kosten bedragen € 5,— per middag, inclusief koffie of thee. Als mensen het vanaf het begin willen leren, moet ik een groep bij elkaar hebben. Het liefst van zo’n 16 kaartgekken bij elkaar. Als mensen hierin geïnteresseerd zijn, kunnen ze contact met mij opnemen via info@sweetbridge.nl of 079 – 361 70 81.
En dan ga je binnenkort naar een nieuw pand…
Tja, ik vind het oude Dorpshuis wel sfeer hebben, dus het zal even wennen zijn. Maar dat hoort erbij. Stilstand is immers achteruitgang. En misschien doet in het nieuwe pand de verwarming het wel wat beter, want je zit natuurlijk stil bij bridge. Naar die kou zal ik in ieder geval niet terugverlangen, haha.
Waarom vind je dat iedereen zou moeten bridgen?
Bridgen is belangrijk omdat het je hersens fit houdt. En het is zo gezellig en verslavend, dat mensen buiten de bridgemiddag om afspraken maken om elkaar te ontmoeten en te oefenen. Ik heb best vaak gezien dat mensen die hun partner verloren, door de andere bridgers door de rouwperiode heen geholpen werden. Ik zou iedereen zo’n vangnet toewensen.
Bestuur Stichting Dorpshuis,
Theo van Velzen, Aad de Haas, Bert Wolterbeek
en Frank van der Voort
E-mail: info@dorpshuis-stompwijk.nl
Telefoon: 06 21 85 36 61