Lezing

Dinsdagavond 13 januari 2009 in het Dorpshuis te Stompwijk, aanvang 20.00 uur de lezing
Een ontmoeting met onze biologische klok, door Prof. Dr. Wop. J. Rietveld.
Voortdurend worden we geconfronteerd met de ritmen in de ons omringende natuur. De afwisseling van dag en nacht, de getijden en seizoenen beheersen in sterke mate ons leven. Zij sturen op het eerste gezicht veel van ons gedrag. Als het donker wordt gaan wij als typische dag actieve dieren slapen op een moment waarop de nachtdieren juist ontwaken. Er zijn ochtend en avondmensen, er zijn mensen die bij volle maan ontregeld raken (“maanziek”) en tenslotte bestaat ook de invloed van het jaarritme. In het voorjaar worden de meeste kinderen geboren, zwaarmoedigheid zien we vooral in de wintermaanden.
Toch zijn niet de natuurritmen op zichzelf verantwoordelijk voor deze schommelingen in gedrag. Een ingebouwde biologische klok doet in ons ritmen ontstaan, ook wanneer we geen weet hebben van informatie uit de ons omringende natuur .
De voordracht zal gaan over de lokalisatie en de eigenschappen van de biologische klok in ons lichaam. Hoe hij loopt maar ook hoe hij van slag af kan raken, en hoe wij daar als “gewone mensen” mee worden geconfronteerd.
Wat kunnen wij doen tegen een jetlag als wij naar Californië vliegen, en is het veel genoemde Melatonine nu zo’n wondermiddel?