Maakt gemeente straks weer dezelfde fout?

Gemeente Leidschendam Voorburg en de Dorpsraad van Stompwijk zochten afgelopen week de media om aan te geven dat het onderzoek naar een Kulturhus in Stompwijk vordert. In een gezamenlijk onderzoek met woningcorporatie Vidomes en zorginstelling Florence geven zij te kennen dat een Kulturhus voor Stompwijk tot de mogelijkheid behoort, mits er wel woningbouw aan wordt gekoppeld. Er wordt gesproken over 50 tot 60 woningen. De Vrienden van Stompwijk maken zich zorgen over de constructie die nu gevonden wordt om het Kulturhus van de grond te krijgen. Natuurlijk het dorp moet zijn vitaliteit behouden en het Kulturhus kan daaraan bijdragen. Echter wanneer aan het Kultuurhus de bouw van 50 tot 60 seniorwoningen wordt verbonden, stellen wij onszelf de vraag of er zoveel seniorwoningen voor dit dorp nodig zijn. Het projectbureau Kulturhus heeft een inventarisatie gedaan en geeft aan voor Stompwijk belangrijke partijen te hebben bevraagd. In het artikel wordt niet ingegaan wie deze belangrijke partijen zijn en wat hun behoefte is. De Vrienden zijn hier in ieder geval nooit over benaderd.
Zij zetten dan ook hun vraagtekens bij dit onderzoek en de manier waarop groepen bevraagd zijn en vrezen dat eind 2005 de bewoners – net zoals de gemeente dat eerder heeft gedaan een compleet plan gepresenteerd krijgen. Op dat moment worden wij geacht “Ja” te zeggen, met als argumentatie dat we dit zelf hebben gewild. Stompwijk heeft behoefte aan seniorwoningen en de bouw van een aantal van deze woningen bevordert ook de doorstroming van huizen in het dorp, hetgeen ook ruimte biedt voor de starters. Echter, om nu gelijk een aantal van 50 tot 60 woningen te verbinden aan het Kulturhus lijkt ons geen goed uit gangspunt. Vermoedelijk is dit aantal mede gebaseerd op de kosten die moeten worden terugverdiend om het Kulturhus te bouwen en dat met een kleiner aantal de zorg niet gewaarborgd kan worden door zorginstelling Florence, zonder te kijken of er daadwerkelijk behoefte is aan 50 tot 60 seniorwoningen. De “zorg op voorhand” lijkt belangrijker te zijn dan de “nazorg” om de woningen vol senioren te kunnen krijgen. Dat is vragen om ellende achteraf. Wanneer er binnen Stompwijk maar 30 gegadigden zijn voor deze woningen, heeft men een probleem. We moeten dan nog zien dat de andere 30 woningen wel door ouderen van buiten het dorp opgevuld worden.
Veel beter is om vooraf te bezien of de zorginstelling Florence haar service ook kan en wil geven aan de ouderen als blijkt dat in werkelijkheid een kleiner aantal woningen nodig is. Als dit niet mogelijk is, kan ook worden gekeken naar andere instellingen die wél bij een kleiner aantal woningen hun servicepakket kunnen aanbieden. In Nederland zijn meer dan 800 kleine kernen als Stompwijk die over uitstekende faciliteiten, Kulturhus en zorg beschikken. Je moet er wel de markt voor aftasten en je als gemeente en Dorpsraad niet direct verbinden aan aantallen woningen.
Daarnaast wordt er heel luchtig over gesproken dat deze woningen mogelijk rond de kerk, het witgele Kruisgebouw en het Dorpshuis geplaatst kunnen worden. Mede door het feit dat in de Westeinderpolder niet gebouwd kan worden in ver band met de Beschermde Natuurlandschapstatus die hier op rust, zal het nog een hele klus worden om op de genoemde locaties 60 woningen te plaatsen. Zeker wanneer er dit keer niet gedacht wordt aan seniorwoningen waarbij de huiskamer een oppervlakte heeft van 4 x 4 meter, maar aan menswaardige woningen voor onze ouderen die voldoen aan de eisen van deze tijd.
De Vrienden van Stompwijk hebben de Dorpsraad en de gemeente Leidschendam Voorburg via een brief op de hoogte gesteld van hun standpunt.
Namens de Vrienden van Stompwijk , Leo Wijnhoven