Marathon schaatsen

Zaterdag in Breda werden we onthaald door de plaatselijk fanfare. De ijsbaan Breda had voor het eerst een Cup wedstrijd onder de voor 90 % overdekte nieuwe baan. Sfeer genoeg dus. De eerste 50 van de 125 ronden waren bijzonder levendig en werd loei hard gereden. Na ongeveer 40 ronden ontstond er een kopgroep van 6 rijders onder aanvoering van de altijd aanvallende Kurt Wubben uit Pijnacker. Ook Martijn van Es maakte deel uit van de kopgroep. De Fransman Michaud, Baars, Wubben, Hut en de Vries pakten een ronde voorsprong. Martijn moest helaas afhaken onder de geweldige demarrages van Michaud en Wubben. In de eindsprint won de Fransman voor Wubben en Hut.
Bij de dames won de nog onbekende Foske Tamar van de Wal. Ze was in de massasprint Danielle Bekkering en Linda Verdouw te snel af. Gaan we nog veel van horen deze Foske.
Martijn van Es reed zoals al gemeld een bijzonder sterke wedstrijd. Het overnemen van de kop door Wubben en Michaud gaat echter gepaard met een versnelling waar Martijn nog moeite mee heeft. Later herstelde hij zich goed en reed weer voorin mee. Volgende keer lukt het wellicht wel om met de grote heren mee te knallen. Martijn finishte in de eindsprint als 15e en 20e in de einduitslag. Joost Juffermans had geen goede benen zaterdag. Dit kwam denk ik door zijn race op de 5 km vorige maandag in Heerenveen waar hij maar eventjes een tijd van 6.44 neer zette. Voorwaar een prima tijd. Joost finishte in het gedrang van de eindsprint als 8e en13e in de eind rangschikking.
Mariska Scholtes reed in haar nog jonge carrière afgelopen vrijdag voor het gewest naar een 4e plaats, een prima uitslag.
De volgende wedstrijd is a.s. zaterdag op de Haagse Uithof, het landelijk peloton voor Dames, A en B rijders. Start om 18.30 uur.
Aad de Haas