Herdenking noodlanding Jolly Duck

Op zaterdagmiddag 22 februari 2025, exact 80 jaar na het gebeuren, vond een indrukwekkende herdenking plaats van de noodlanding van een Amerikaanse bommenwerper (een Liberator B-24H) in de Geerpolder.

Het vliegtuig was, na het afwerpen van bommen in Duitsland, op de terugweg in de problemen gekomen door Duits afweergeschut. De motoren deden het, de een na de ander, niet meer en thuishaven Engeland bereiken zat er niet meer in. Het werd een noodlanding in de Geerpolder pal naast de boerderij waar toen Tinus Janson woonde en nu Jan en Gerda Groenewegen.

Alle negen bemanningsleden van het vliegtuig overleefden de landing, maar moesten toen in bezet Nederland proberen een veilig onderkomen te vinden. Vier mannen werden vrij snel opgepakt door de Duitsers en kwamen tot het eind van de oorlog in een gevangenkamp terecht. Vier mannen konden onderduiken. Een van de bemanningsleden, John McCormick, deed dit ook, maar kwam bij een verzetsgroep in Zevenhuizen terecht. Daar is hij alsnog bij een vuurgevecht om het leven gekomen en in Zoetermeer begraven.

De overige acht bemanningsleden hebben de oorlog overleefd en de meesten hebben hun leven in de VS voortgezet met vrouw, kinderen en kleinkinderen.

Tijdens de herdenking spraken een zoon en een dochter van twee bemanningsleden. Opmerkelijk was dat, terwijl de Nederlandse sprekers spraken over dankbaarheid richting de Amerikaanse bevrijders, deze kinderen spraken over dankbaarheid richting de Nederlanders en het verzet die hun vaders hebben geholpen om de oorlog te overleven.

Behalve het herdenken van de noodlanding van het vliegtuig werd ook stilgestaan bij de afschuwelijke gebeurtenis vier dagen later. Toen werd door Engelse vliegtuigen op het vliegtuigwrak werd geschoten en daarbij kwamen vijf personen om en raakten anderen zwaar gewond.

Aad Janson vertelde over zijn oudoom Tinus Janson, die één van die vijf was.

Door de drie aanwezige (vice-)burgemeesters (hoe bijzonder dat alle drie de burgemeesters van de buurgemeenten aanwezig waren) werden kransen gelegd bij het monument ter nagedachtenis aan het gebeuren.

Door de burgemeester van Zoeterwoude voor

Tinus Janson en Maria den Elzen.

Door de viceburgemeester van Leidschendam-Voorburg voor Jopie en Gerrie van Bemmelen.

Door de burgemeester van Zoetermeer voor

John Mc Cormick en voor een onbekende Duitse soldaat die ook omgekomen is.

Tijdens de herdenking werd een prachtige film, gemaakt door Frans Oliehoek, getoond over het gebeuren. Als het met de copyrights goed komt, dan zal deze film binnenkort op YouTube te bezichtigen zijn.

Ook konden de artikelen, delen van het vliegtuig, die opgegraven zijn op de plek van de noodlanding bekeken worden. Een aantal mensen is daar al jaren mee bezig.

Grote dank aan de personen die deze herdenking hebben georganiseerd en mogelijk gemaakt. Want, werd door meerderen verwoord, het gaat niet alleen om herdenken wat er 80 jaar geleden gebeurd is, maar het gaat om het besef hoe waardevol vrede, vrijheid en veiligheid is. Hoe broos, als je kijkt naar wat er nu allemaal in de wereld gebeurt, en hoe belangrijk om die vrede, vrijheid en veiligheid te beschermen.

Marianne Turk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *