Vlietland: provincie moet voortouw nemen

De gemeenteraad roept Provinciale Staten op om Gedeputeerde Staten (GS) aan te zetten het voortouw te nemen bij onderzoek naar een alternatief bouwplan voor de 222 recreatiewoningen die in natuur- en recreatiegebied Vlietland zouden moeten komen.

Van de aanwezige gemeenteraadsleden stemden er 17 voor dit voorstel van D66’er Alexander Hielkema (ChristenUnie, GroenLinks, D66, CDA en PvdA) en 14 tegen. Verantwoordelijk wethouder Bianca Bremer (GBLV) had geen oordeel over het voorstel. Ze liet het aan de gemeenteraad.

Het alternatieve bouwplan is afkomstig van ChristenUnie. Om Vlietland groen te houden zouden de 222 woningen in Stompwijk moeten verrijzen. Een voorstel van ChristenUnie waarbij B&W werden verzocht samen met de provincie de haalbaarheid van het alternatief te gaan onderzoeken werd verworpen. Voor waren alleen ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en CDA.

Vlietland is eigendom van de provincie. GS gaven eerder aan het alternatief wel te willen onderzoeken. Dat moest de gemeente – Vlietland ligt binnen Leidschendam-Voorburg – dan initiëren.

Pachter RCV en ontwikkelaar DLR wezen het alternatief af. Gisteravond liet wethouder Bremer weten geen onderzoek te willen doen omdat zulks volgens haar kansloos is met de houding van RCV en DLR. ,,Zij hebben de bouwrechten en een geldig bestemmingsplan. Met hun weigering stopt het.’’

In het debat stelde Alexander Hielkema dat de sleutel bij de provincie ligt. Hij zei te hopen dat die het voortouw nemen ‘om dit mooie plan verder te brengen’. Volgens Michiel van der Heiden (GroenLinks) is de wedstrijd nog lang niet gespeeld. ‘We zitten nog niet eens in de rust’.

Coalitipartij GBLV liet bij monde van Koos van Wissen weten niets te zien in een kostbaar en kansloos onderzoek naar het alternatief waarmee alleen valse verwachtingen worden gewekt. ‘RCV en DLR willen niet uit Vlietland weg. Dat is voor hen veel aantrekkelijker’. Coalitiegenoot VVD zweeg in alle talen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *