Open monumentendag

Open Monumentendag op 14 september met maar liefst 5000 monumenten die gratis te bezoeken waren, waarvan 3 in Stompwijk. Er was dus volop keuze om erop uit te gaan, een prachtige dag en op de fiets naar Hotelboerderij Akkerlust waar om 12.00 uur een bord met QR-codes onthuld zou worden. Met deze code is de geschiedenis van Akkerlust vanaf 1765 op de telefoon te horen. Wethouder Bianca Breemer was de eerste die na de onthulling door Frans Jansen en Pieter van Boheemen de code uit mocht proberen.

Tegelijkertijd zijn er fiets- en wandelroutes via izi-travelapp gelanceerd vanaf de boerderij, door het mooie polderlandschap. Het was een drukte van belang, een blik in de mooie hotelkamers en een kijkje in de grote prachtige ruimte waar workshops en evenementen georganiseerd gaan worden. Daarnaast te veel activiteiten om te benoemen, er stonden veel stands, er kon paardje gereden en gesprongen worden met stokpaardjes, poffertjes, ijs, melkproducten en lekkere hamburgers geproefd worden. De koeien stonden op stal en ook daar waren stands omheen met allerlei bijzondere spulletjes. Carmen maakte leuke foto’s à la Volendam in klederdracht, maar dan van boer en boerin. Een succes dus, een mooie toekomst gewenst voor deze enthousiaste familie. Verleden en heden gaan hier goed samen.

Daarna toch even naar de Laurentiuskerk waar de vlag ook uithing en een enthousiaste ploeg mensen al een week bezig geweest was om alle schilderijen en boeken uit te pakken die met een grote vrachtwagen via het Catharijne Convent weer in Stompwijk terug geleverd zijn. Wat een grote hoeveelheid zeer oude werken was er uitgesteld. Het begon met het portret van Maerten van der Velde waarnaar de basisschool vernoemd is. Hij was pastoor vanaf 1635 tot 1639 en daarnaast portretten van al zijn opvolgers.

De boeken worden uitgezocht, er staat nog heel veel in kisten te wachten op inspectie. Wat er allemaal mee gaat gebeuren staat nog niet helemaal vast. Voor nu was het een unieke kans om alle portretten en de geschiedenis van de kerk te bekijken. De vele vrijwilligers hadden het druk, er was veel animo en interesse waarschijnlijk ook door het mooie weer want er kwamen veel fietsers langs. Er was koffie en thee en wat lekkers gebakken door Rinus Odijk. Een mooie afsluiting. Het gemaal de Antagonist ben ik niet meer aan toe gekomen, maar daar ben ik al eens wezen kijken, zeker ook de moeite waard. Een geslaagde dag met veel werk voor de organisatie en daarom extra fijn als er veel publiek langs komt en ervan geniet.

Ria Luiten  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *