Reünie familie de Groot

Stichting Oud Stompwijk heeft naar aanleiding van de 5-jaarlijkse reünie van de familie de Groot een speciale editie gemaakt over deze bijzondere familie. In Stompwiic nummer 32 staat een uitgebreid verhaal geschreven door Jack Luiten (getrouwd met Mariët de Groot) met vele foto’s, de familieleden krijgen een exemplaar mee naar huis.

Afgelopen weekend was het zover, na een jaar voorbereiding met veel commissies stond daar de grote tent bij de familie Van Mullem in het land met allerlei extra voorzieningen zoals een doucheruimte, toiletten, een creatieve tent, een kop van Jut, een schaakbord, een buitenkachel, een apart weiland voor de kleine tentjes en helaas door de vele regenval ook een lang pad met rijplaten om bij de tent te kunnen komen met redelijk droge voeten. Op uitnodiging van Jack mochten wij bij het officiële fotomoment zijn, waarbij de foto’s geschoten werden door Bianca van Soest die met haar camera op een pallet stond die met de trekker omhoog en omlaag kon, zodat zij een goede overzichtsfoto kon maken van de maar liefst 250 de Grootjes die bij deze reünie aanwezig zijn. Van de oude generatie van 14 zijn er nog 3 kinderen in leven, Ria en Ton uit Canada waren erbij en Vroon uit Nieuw-Zeeland kon er helaas niet meer bij zijn, de allerjongste uit Canada was nog geen 2 maanden oud en daartussen zitten volgens mij alle leeftijden. Op deze dag waren er ook nog 3 jarig en zij waren goed herkenbaar uitgedost.

Via een houten stamboom met bovenin de foto’s van Gerrit de Groot en Maria Kleijwegt, waren alle takken van de families uitgebeeld met foto en naam. Iedere familie had zijn eigen button met kleur tulp en die was naar gelang de generatie uitgedost met 1, 2, 3 of 4 bladeren en de naam. Zo kon iedereen elkaar snel herkennen. Velen kenden elkaar van de vorige ontmoetingen waarvan de laatste 5 jaar geleden in Nieuw-Zeeland met toen rond de 180 aanwezigen.

Het fotomoment was al een genot om mee te mogen maken, rond de 250 personen op een aantal strobalen met de 3 molens op de achtergrond was het begin, daarna alle families apart, de verschillende generaties, de koude kant, alleen de mannen, alleen de vrouwen, bij elkaar een uur met dreigende luchten, maar gelukkig bleef het droog op dat moment. De familie maakte het weer trouwens niets uit, binnen was het prima verzorgd en zag het er heel gezellig uit met een speciaal kinderhoekje, een buffet en overal hingen gezellige vlaggetjes. Buiten werd er gevoetbald in de plassen en over de slootjes gesprongen als de bal in het water lag. Nat waren ze tenslotte toch al en met laarzen of op blote voeten kom je er ook.

De saamhorigheid is groot bij de de Grootjes en ik verbaasde mij hoe groots alles is aangepakt om er een superleuke reünie van te maken, een vol programma en herinneringen voor het leven, zeker ook door het idee van Mariette de Groot- van der Burg om met elkaar een bank te mozaïken en deze in de Zoetermeerse Meerpolder te plaatsen, daar waar het allemaal begon.

De 9 vlaggen van alle landen waar de de Groten wonen waren aan het wapperen en na 5 dagen worden ze overgedragen aan de Canadese tak want daar vindt in 2029 de reünie plaats. We wensen ze nog veel plezier de komende dagen en een goede thuiskomst.

Stichting Oud Stompwijk staat a.s. zaterdag op de Landlevenfair en hoopt jullie daar te ontmoeten, we zijn in het leven van de jeugdsociëteit gedoken en vanaf de oprichting t/m nu Club Mexx hebben we een leuke mix van de diverse besturen en hun evenementen. Kom langs en neem evt. foto’s mee of vertel jouw verhaal, want wie heeft er niet op de zolder of juist in de kelder gefeest.

Ria Luiten