Parkeren in Stompwijk

Een eigen auto bezitten is in stedelijk gebied geen pure noodzaak meer. Daar is fijnmazig openbaar vervoer. Daar zijn snelfietsroutes en elektrische deelscooters. Maar op het platteland is de situatie compleet anders, Een auto is daar voor velen noodzaak. Want scholen, banken en winkels verdwijnen en busverbindingen verschralen. De afhankelijkheid van de auto is in landelijk gebied twee keer zo hoog als in stedelijk gebied (bron ANWB). De auto is op het platteland het meest zekere vervoersmiddel.

Het college van Leidschendam-Voorburg stelde in oktober 2023 voor om bij nieuwbouwplannen minder parkeerplaatsen op te leveren. Voor stedelijk gebied lijkt dit redelijk, maar voor het landelijke gebied, waar ook Stompwijk onder valt lijkt dit ongewenst.

Kijken we naar Stompwijk, dan is de parkeerbehoefte groot. Op de Dr. van Noortstraat staat de aanwezige parkeerruimte vol, de op handen zijnde herinrichting zal de situatie niet verbeteren. In de wijken Van Santhorststraat, Hoefblad en van Merodestraat is het niet anders. Ook daar is nu al gebrek aan parkeerruimte en wordt  geparkeerd op plaatsen die daar niet voor zijn bedoeld.

Beperkte nieuwbouw aan de Van Santhorststraat lijkt mogelijk indien er
voldoende extra parkeerruimte gecreëerd wordt. Extra parkeerdruk door het realiseren van meer dan 10 á 15 wooneenheden zal de leefbaarheid en het woongenot van bewoners in de bovengenoemde wijken verslechteren. 

Ik wil de Adviesraad vragen om bij de gemeente aan te dringen op het realiseren van voldoende extra parkeerplaatsen op de Dr. van Noortstraat en in de bovengenoemde wijken, zodat de mobiliteit in ons dorp ook in de toekomst gehandhaafd blijft.

Naam bij redactie Dorpsketting bekend