Bouw van Santhorststraat vertraagd

Door toedoen van de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) is de start van woningbouw aan de van Santhorststraat 3 vertraagd. Er wordt nu op gemikt om voor 1 mei 2025 te starten. Dat blijkt uit een bericht van de provincie.

De gemeente had bij de provincie subsidie aangevraagd voor de bouw van sociale woningen. Dat gebeurde al in 2021. Om subsidie te kunnen krijgen moet binnen twee jaar na de aanvraag met de bouw gestart zijn.

Het bestaande gebouw moest gesloopt worden. De sloopmelding met daarbij de beoordeling voor flora & fauna is in het voorjaar 2023 ingediend. Beoordeling door ODH is zwaar vertraagd. Dit valt buiten de macht van de gemeente en is een onvoorziene omstandigheid.

Na goedkeuring van de sloopmelding is de sloop van de werkzaamheden aanbesteed. Inmiddels is het pand van alle nutsvoorzieningen afgesloten en is aanwezige asbest gesaneerd. Zonder vertraging van de goedkeuring van de ODH hadden de werkzaamheden in augustus 2023 voltooid kunnen zijn.

Daarnaast liep de haalbaarheidsstudie voor dit bouwplan stagnatie op door bouwprijsontwikkelingen. Door het bouwplan nu onderdeel te laten uitmaken van de Bouwstroom Haaglanden verwacht woningcorporatie Vidomes met de verleende subsidie tot een financieel-economisch haalbaar project te komen.

Feitelijk is sprake van een stagnatie van ruim anderhalf jaar. Op basis van een herziene planning zal voor eind mei 2025 gestart worden met de bouw. De gemeente heeft de provincie nu gevraagd de termijn voor het verkrijgen van de subsidie op te rekken tot 1 juni 2025. De provincie heeft daarmee ingestemd.