Een QR-code: een wit vierkantje met zwarte streepjes. We zien ze steeds vaker in allerlei varianten op flyers, brochures en ander drukwerk. Alleen, voor sommige mensen is het onduidelijk wat het is, hoe het werkt en hoe je het kan gebruiken. In dit artikel geef ik uitleg op deze vragen en vertel ik hoe je zelf een QR-code kan maken. Met behulp van dit artikel kan jij uiteindelijk ontcijferen waar de QR-code aan de linkerkant naartoe leidt.
Wat is een QR-code?
Iedereen kent de streepjescode op producten in de supermarkt. Zodra je bij een zelfbedieningskassa komt, scan je de code van het product. Hierna verschijnt de naam en de prijs op het display waarna het product afgerekend kan worden.
Een QR-code, wat de afkorting heeft “Quick Respone” (snel antwoord), werkt op een vergelijkbare manier. In tegenstelling tot een barcode, kan een QR-code maximaal 7 089 tekens bevatten. Ofschoon, een QR-code kan veel meer informatie bevatten zoals een webadres, een telefoonnummer, informatie/notitie, SMS, locatie via Google Maps of contactgegevens. In tegenstelling tot het overtypen van ellelange gegevens, biedt een QR-code hierin een goede hulp.
Het idee achter de QR-code begon in 1994. Denso Wave, een dochteronderneming van het Japanse bedrijf Denso, is een toeleverancier van het automerk Toyota en Isuzu. Zij leveren elektronische componenten en samenstellingen. Toen Toyota eiste dat de onderdelen beter identificeerbaar moest worden, werd door ingenieur Masahiro Hara bij Denso Wave een tweedimensionale streepjescode ontwikkeld. Dankzij het bordspel Go bracht hem het idee dat data ook in twee richtingen gecodeerd kon worden. Hierdoor kon de QR-code meer informatie bevatten (bron: wikipedia.org).
Hoe werkt de techniek achter een QR-code?
De complexiteit van een QR-code is dusdanig groot dat ik voor diepgaandere informatie verwijs naar Wikipedia. Kort samengevat komt het erop neer dat de drie blokken in de hoeken, kaders zijn waardoor de scanner weet welk gedeelte gelezen moet worden. De ruimte tussen deze drie blokken worden gebruikt als informatieblokken. De hoeveelheid ervan is weer afhankelijk van de hoeveelheid informatie die in de QR-code wordt opgeslagen.
Mocht je verder inzoomen op één van deze informatieblokken, dan zijn acht minuscule kleine blokjes te ontdekken. Door enkele ervan te kleuren en aan de hand van formules, kunnen letters en cijfers gevormd worden. Door uiteindelijk elk informatieblok aan elkaar te sluiten, kan in een bepaalde volgorde een link naar een website of zelfs stukken informatie uitgelezen worden.
Uit de opbouw van een QR-code is daarmee te concluderen dat de informatie nooit op een externe locatie wordt opgeslagen. Doordat de informatie in de QR-code wordt opgeslagen, zal de QR-code nooit verlopen. Toch kan het voor komen dat na het scannen van een QR-code, de website niet meer geopend kan worden. Dit probleem is niet te wijten aan de QR-code, maar aan de beheerder van de website. Zij kunnen een pagina of zelfs de hele website halen, waardoor de informatie niet meer te openen is. Een ander voorbeeld hiervan is een betalingslink. Banken zetten uit veiligheidsoverwegingen vaak een houdbaarheidsdatum op een link. Zodra de datum verstreken is, wordt de link automatisch verwijderd waardoor er via die link geen betalingen meer mogelijk zijn. Bij het maken van een QR-code, dient dit punt goed in ogenschouw gehouden te worden.
Hoe lees je een QR-code uit?
Het uitlezen van een QR-code is vrij eenvoudig. In Google Play en de App Store zijn verscheidende apps beschikbaar die ze kunnen lezen. Persoonlijk maak ik geen gebruik van een App, maar gebruik ik de standaard camera-app op mijn telefoon (Android). Na het scannen van zo’n code, verschijnt een klein balkje onderaan mijn scherm waarna ik de link of informatie kan uitlezen. Hou in dit geval rekening ermee dat de manier en functionaliteit per smartphone en tablet kan variëren.
Kan ik zelf een QR-code maken?
Ja zeker. Er zijn diverse websites beschikbaar die kosteloos een QR-code kunnen maken. Als men toch geld vraagt, is dat meer omdat die persoon tijd heeft gebruikt om de techniek achter de QR-code te laten werken. In het uitgangspunt hoeft voor het generen zelf geen geld te kosten. Er hoeft ook geen inkopen of een bestelling gedaan te worden om een QR-code te kunnen verkrijgen.
Enkele eenvoudige websites die een QR-code genereren zijn:
2) goqr.me
Tijdens het maken van een QR-code moet gelet worden op de grootte. Een te grote of te kleine QR-code kan het scannen ervan bemoeilijken. Ook het contrast is van groot belang. Sommige scanners kunnen moeite hebben als er een te licht contrast gebruikt wordt.
Mocht je zelf computervragen hebben. . .
Vond je dit een leuk artikel en heb je zelf ook een computervraag? Stuur deze dan naar redactie@dorpsketting.nl (voor maandag 16 uur) of vul het contactformulier in op www.stompwijk.nl.
Groetjes Micha