Anderhalf jaar na het presenteren van het Ontwerpbestemmingsplan Vlietland Noord is er nog steeds geen betrouwbaar beeld van de bouwplannen beschikbaar. Het blijft dus gissen hoe het beoogde vakantiepark er uit gaat zien en hoe het wordt ingepast in natuur- en recreatiegebied Vlietland.
Tóch schrijft verantwoordelijk wethouder Bremer op 7 november aan de gemeenteraad dat de ‘beeldkwaliteit’ van de bouwplannen verbetert, vergeleken met het huidige plan uit 2005. Waarop zij dat baseert, vermeldt ze niet.
De samenwerkende natuur- en burgerorganisatie bestudeerden daarom de bouwregels en afspraken uit allerlei documenten en emailconversaties. Dat geeft een inkijk in de bedoelingen van de bouwers.
Dichte bebouwing en 8 meter hoog
Het beeld dat dan ontstaat, laat zeker geen verbetering zien t.o.v. de plannen uit 2005, zoals de wethouder aan de gemeenteraad laat weten. Integendeel! T.o.v. het plan uit 2005, nemen zowel het grondbeslag, als de grootte van de huizen én de bebouwingsdichtheid in het nieuwe plan namelijk fors toe.
In het plan uit 2005 mogen 120 vrijstaande huizen worden gebouwd en een appartementencomplex met 102 eenheden. Dat laatste mag maximaal 10 meter hoog worden. Veel te hoog, vindt de wethouder. In het nieuwe plan zijn 222 vrijstaande huizen gepland. Met drie woonlagen, 8 meter hoog. Waarom vindt de wethouder dat niet veel te hoog?
De 222 huizen mogen dicht op elkaar gebouwd worden (minimale afstand: 2 meter). In 2005 was dat nog minstens 15 meter, of -in het geval van een veranda- ten minste 6 meter.
In het nieuwe plan wordt de aanbouw van 2 veranda’s buiten het grondoppervlak van ieder huis toegestaan. Totaal oppervlakte: tot 50 m2. En ook de maten van de aanlegsteigers gaan omhoog, van max. 6m2 in 2005 naar max. 10m2 in het nieuwe plan.
Een gemeenteambtenaar noemt de vakantiewoningen in een email ‘bizar hoog’ en is bang dat de huizen daardoor ‘te veel gaan domineren’. Dat lijkt een zeer reële zorg.
Framing van het oude plan als inferieur?
Vanaf de start lijkt de projectontwikkelaar erg zijn best te doen iedereen te laten geloven dat het nieuwe plan véél beter is dan het lelijke, oude plan uit 2005. Het is daarom geen optie is om het nieuwe plan af te keuren, zo is de suggestie.
Het nieuwe plan is echter ontwikkeld omdat voor het oude plan al jarenlang geen uitvoerende partij gevonden werd. Om het plan financieel aantrekkelijker te maken, wil de ontwikkelaar dat het huidige bestemmingsplan vervangen wordt door een bestemming die grotere en uitsluitend vrijstaande huizen toestaat. DLR dreigde een jaar geleden zelfs via een persbericht dat, als het nieuwe plan nu niet héél snel door de gemeenteraad goedgekeurd zou worden, er gestart werd met het bouwen van dat oude en lelijke plan. Een vreemd verhaal, want welke projectontwikkelaar gaat iets lelijks bouwen als hij geld wil verdienen? Vanwege de markt die dol is op lelijke vakantiehuizen? Nonsens. Het lijkt meer op een poging onze volksvertegenwoordigers onder druk te zetten om het nieuwe plan snel goed te keuren. De belangen zijn immers groot. Maar of de beeldkwaliteit er beter van wordt, zoals de wethouder schrijft?
Beeldkwaliteit en een acceptabele ruimtelijke ordening
Zonder plaatjes en tekeningen is het lastig om een goed beeld te krijgen. Maar we lezen dat het grondbeslag verdubbelt (!) ten opzichte van het huidige bestemmingsplan uit 2005. Dat het volledige bouwgebied in het nieuwe plan eerst helemaal kaal gemaakt moet worden. Dat de huizen hoger worden en dichter op elkaar worden gebouwd. Dat er grotere veranda’s en grotere steigers bij de huizen komen. Tel daar nog de schuttingen (2 meter hoog) en schuurtjes bij op. Van dat alles wordt de beeldkwaliteit echt niet beter!
En hoe vol, hoe massaal wordt het daar eigenlijk? Is er na de bouwfase straks nog genoeg ruimte over voor de beloofde groene inpassing? Hoeveel herplant als compensatie voor de duizenden bomen en struiken die het veld moeten ruimen, past er straks nog in Vlietland Noordoost?
Het is de vraag of dit nieuwe plan in deze vorm voldoet aan de normen voor een fatsoenlijke ruimtelijke ordening. Want al met al lijken naast de natuurwaarden en de beschikbaarheid van openbare ruimte voor dagtoeristen, óók de beeldkwaliteit in het nieuwe plan zwaar te moeten inleveren. Voor een transparante, open discussie én ten behoeve van een degelijke besluitvorming mag verwacht worden dat B&W alsnog een reële voorstelling van zaken geven betreffende de beeldkwaliteit van het bouwplan.
Vereniging Vrienden van Vlietland