Hoe je zelf een kerststukje kan maken

Kerststukjes zijn één van de meest traditionele versieringen die verbonden zijn aan de feestdagen. Het is helemaal niet moeilijk om een kerststukje zelf te maken. Daarnaast is het erg leuk om te doen. We laten je ook zien hoe je dat moet doen door de 7 eenvoudige stappen met je door te nemen.

Welke materialen heb je nodig om een kerststukje te maken?

Er is eigenlijk géén vastgestelde lijst van materialen om een kerststukje te maken. Je kunt hier je creativiteit volledig in laten gaan. Je bent er zelfs vrij in of je een kaars gebruikt of niet. Je kunt kleine kerstballetjes, dennenappeltjes, slingers, kerstmannetjes, huisjes of paddenstoeltjes gebruiken. Maar tegenwoordig kan eigenlijk alles wel in het kerststuk.

Daarnaast heb je ook wat groen nodig om een kerststuk te maken. Bij groen voor een kerststuk kun je denken aan: Conifeer, Hulst, Hedera, Skimmia, Liguster, Taxus, Buxus, Dennentakken.

Spullen die je nodig hebt om een kerststukje te maken

Je hebt het materiaal nodig om je spullen in te kunnen steken. Denk hierbij aan groene oase (schuim) of klei. Je hebt ijzerdraad nodig om je materialen bij elkaar te kunnen binden. Daarnaast is het handig om een tangetje, snoeischaar en een scherp mesje binnen handbereik te hebben. Hiermee kun je je takken op maat knippen om je kerststuk verder vorm te kunnen geven. Ook heb je nog een platte schaal, houten bakje of iets anders nodig waarin je kerststukje maakt.

Stap 1:

Maak de oase nat en laat het goed vollopen. Het verstandigste is om het groene schuim minimaal een uur voordat je begint in het water te leggen. Zoals aangegeven kun je ook kiezen voor klei.

Stap 2:

Snij de oase voordat je gaat beginnen op de juiste maat. Het oase moet stevig zitten maar ook weer niet te strak. Het schuim moet 1 à 2 centimeter boven het bakje uitsteken.

Stap 3:

Je kunt het beste beginnen met de zijkanten als je kiest voor een laag stuk of de achterkant als je kiest voor een hoog stuk. Om de takken goed te kunnen steken, kun je deze het beste schuin afknippen. Daarnaast heeft dit als voordeel dat de takken makkelijker water kunnen opnemen en het stuk langer goed blijft.

Stap 4:

Steek nu de kaars of kaarsen in het stuk. Hier is slechts één gouden regel voor: denk aan de veiligheid. Er mogen geen materialen tegen de kaars aankomen of in aanraking kunnen komen met de vlam als de kaars brandt. Veiligheid staat voorop.

Stap 5:

Je kunt nu het stuk verder maken. Als je een laag stuk maakt, werk je naar het midden toe, als je een hoog stuk maakt werk je van achter naar voren. Het hoge materiaal plaats je natuurlijk achteraan zodat het oplopend wordt.

Stap 6:

Je kunt nu de eventuele versiersels tussen het groen steken. Denk hierbij aan de kerstmannetjes, kerstballetjes, appeltjes, huisjes of slingers. Het is zeker geen verplichting om deze versiersels te gebruiken. Er zijn mensen die dit absoluut niet mooi vinden en deze spulletjes niet gebruiken. Dit is dus een kwestie van smaak.

Stap 7:

Je kunt je kerststuk nu gaan afwerken en zorgen dat iedere plek die nog niet gevuld is alsnog wordt gevuld met een besje of wat mos. Als je hiermee klaar bent is je kerststuk af.

Foto’s tuincentrum De Driesprong