Spelregels voor particuliere speeltoestellen in de openbare ruimte

De gemeente start deze zomer met een proef waarbij inwoners meer ruimte krijgen om speeltoestellen zoals trampolines, plastic glijbaantjes en zwembadjes in de openbare ruimte te plaatsen. Voorheen was dit niet toegestaan. We zien onze inwoners graag genieten van de openbare ruimte en spelen hoort daar ook bij. Er zijn daarom een aantal spelregels opgesteld onder welke voorwaarden het plaatsen van speeltoestellen zoals trampolines, plastic glijbaantjes en zwembadjes in de openbare ruimte wel kan en mag. Wilt u een speeltoestel of zwembadje in de openbare ruimte neerzetten? Meld dit dan bij de gemeente via lv.nl/spelen. Binnen drie werkdagen ontvangt u reactie van de gemeente. Als eigenaar van het speeltoestel bent u altijd zelf verantwoordelijk voor de staat, de veiligheid en het juiste gebruik van het toestel.

Burgemeester Martijn Vroom:

 “Buitenspelen is leuk en gezond. Zeker nu met het mooie weer spelen veel kinderen buiten. Om het voor de kinderen nog leuker te maken, plaatsen inwoners steeds vaker een speeltoestel zoals trampoline of zwembadje in de openbare ruimte. Het is daarbij wel belangrijk om rekening te houden met andere buurtbewoners, verkeer en de veiligheid van de kinderen. We hebben daarom een aantal duidelijke spelregels opgesteld wat wel en niet mag. Als aan alle voorwaarden wordt voldaan werken we als gemeente graag mee!“

Spelregels
De spelregels gaan over toezicht tijdens het gebruik van het speeltoestel, het informeren van de buurt over het initiatief en oplossen van eventuele problemen. Daarnaast moet het speeltoestel heel zijn en mag het niet met de grond verankerd zijn. Ook moet het speeltoestel op een zachte ondergrond worden geplaatst, die is afgescheiden van de openbare weg. Nadat de melding bij de gemeente binnen is gekomen en deze aan de voorwaarden voldoet, ontvangt de aanvrager binnen drie werkdagen een waterbestendige sticker die op het speeltoestel geplakt moet worden. Hierop moet de eigenaar van het speeltoestel zijn of haar contactgegevens invullen, zodat buurtbewoners of de gemeente contact kunnen opnemen.

“Ik ben blij dat deze spelregels er nu zijn. Zeker in buurten met veel hoogbouw, zoals Leidschendam-Noord waar de meeste mensen geen eigen tuin hebben, is er veel behoefte aan plekken in de wijk waar de kinderen samen kunnen spelen of verkoeling kunnen zoeken in een zwembadje”, aldus Bianca Bremer, wethouder Sterk voor Noord.