In het Ontwerpbestemmingsplan dat de bouwplannen van 222 grondgebonden recreatiewoningen in Vlietland Noord mogelijk moet maken, staat dat er in het bouwgebied geen noemenswaardige natuur te vinden is (met als uitzondering twee beschermde vleermuissoorten). Het gebied zal door het uitvoeren van de bouwplannen op dit punt zelfs sterk verbeteren volgens de projectontwikkelaar! Ook de Gemeente Leidschendam-Voorburg beweert bij het beantwoorden van vragen over de teloorgang van de natuurwaarden in het bouwgebied: ‘Nee, er is daar geen waardevolle natuur, want Vlietland is geen natuurgebied’ (sic!).
Maar klopt dat wel?
Nee, dat klopt niet. Het klopt zelfs in de verste verte niet. In het beoogde bouwgebied wemelt het namelijk van de waardevolle flora en fauna! Iedere geïnteresseerde bezoeker die weet waar op gelet moet worden, kan dat met eigen ogen en oren vaststellen. En de meer geschoolde bezoeker ziet en hoort zelfs nog veel meer.
Een wandeling door de fauna in Vlietland Noord
Forse, volwassen bomen, duizenden! Voor iedereen in volle glorie te zien. Met alle ecologische waarden die daarbij horen: zo’n oude boom is een uitgebalanceerd ecosysteem op zich, met honderden extra levensvormen per boom. In die bomen zitten bijvoorbeeld vogelnesten. Als je omhoog kijkt, zie je ze, vooral in de winter en het voorjaar vallen ze goed op. Vele vogelnesten in allerlei vormen, groot en klein. Eén van die grote nesten is van een buizerd; de eigenaar laat zich regelmatig zien. Een ander is van een havik, vorig seizoen met jongen die daar met zorg werden grootgebracht! Wie op het juiste moment goed luistert, kan een bosuil horen roepen. En met een beetje geluk óók het antwoord van een soortgenoot beluisteren, wat verder weg. Ook het roffelen van een specht is voor de oplettende wandelaar regelmatig te horen.
Bezoekers die, als de schemering valt, nog in Vlietland zijn, kunnen vleermuizen zien vliegen, afgetekend tegen de nog lichte lucht. Véél vleermuizen. Wie er verstand van heeft, kan onderscheiden dat het om allerlei verschillende soorten gaat. Beschermde soorten.
Je kunt ook flinke zoogdieren in Vlietland Noord tegenkomen, hoewel die zich minder makkelijk laten zien. Maar ze zijn er wel! Zo is er een vossenburcht en scharrelen er stiekempjes een steenmarter en een bunzing rond. Meer kans heb je om verrast te worden door een eekhoorn, konijn, hermelijn of wezel. En de kans dat je een kikkerconcert kunt beluisteren op wat warmere avonden in voorjaar en vroege zomer is bijna 100 %. Hoezo geen natuur?
Onwetendheid of onwaarheid?
Waren de projectontwikkelaar en de gemeente – in tegenstelling tot de bij het gebied betrokken (natuur)organisaties en de geïnteresseerde bezoekers- niet op de hoogte van de werkelijkheid in Vlietland? Was het daarom onwetendheid toen ze die onjuistheden in het Ontwerpbestemmingsplan en in de antwoorden aan verontruste burgers op papier zetten?
Nee, ze wisten het wel. Al in 2020 kwamen de eerste verkennende ecologische rapporten vrij en in 2021 beschikte de projectontwikkelaar over gedetailleerde rapporten met de onderzoeksresultaten van gekwalificeerde ecologen.
Rapporten met de inventarisaties van de dieren die in Vlietland Noord leven, broeden en foerageren. Opgesteld in opdracht van de projectontwikkelaars. En in 2021 was de projectontwikkelaar dan ook al druk bezig met het zoeken naar aanpassingen in de bouwplannen en de voorgenomen planning in een poging om een ontheffing op de Wet Natuurbescherming te verkrijgen. Je mag volgens die wet nou eenmaal in een gebied met zoveel hoogwaardige ‘natuur’ géén huizenpark bouwen, want dat zou het leef- en foerageergebied van die ‘natuur’ vernietigen.
Dus nee, het was geen onwetendheid toen de projectontwikkelaar in de zomer van 2022 aan de Gemeenteraad het Ontwerpbestemmingsplan ter goedkeuring voorlegde en daarin de aanwezige natuurwaarden in het te bebouwen gebied bagatelliseerde. Het was -tegen beter weten in!- onwaarheid verspreiden in een poging om onze volksvertegenwoordigers met valse informatie over te halen hun fiat te geven aan de bouwplannen…
Vrienden van Vlietland