Struinwandeling

Zondag 6 november stond er voor mij als IVN-gids een struin wandeling gepland in Leidschendammerhout. Het regende, maar tot mijn verbazing stonden er al 6 mensen te wachten.

2 weken eerder was er een zelfde wandeling met wel 21 mensen, waar we veel paddenstoelen tegen kwamen zoals fopzwam, honingzwam, satijnvezelkopje, zwavelkopje, kluifzwam en nog diverse anderen.

Daarnaast zaten er op de takken die op de grond lagen ook allerlei korstzwammen en we vonden judasoren en trilzwammen. Nu waren de meeste paddenstoelen, die maar kort leven, verdwenen. Gelukkig blijft alles wat op de takken groeit wel aanwezig. Zo was er voor diegenen die de regen trotseerden nog genoeg te zien en als bonus zagen we op boomstammen behalve piepkleine paddenstoeltjes met een hoedje van ca 1mm, kloddertjes schuim.

BOOMSCHUIM! Dat kan je alleen zien als het flinkregent. Er loopt dan water langs de stam omlaag dat onderweg uit de bast saponinen opneemt, een soort zeep, dat wordt opgeklopt tot schuim. Het was nat maar ook deze keer was er weer genoeg te beleven in de natuur.

Corry van Leeuwen